Acasă Economie Amenzi la balastiere

Amenzi la balastiere

DISTRIBUIȚI

 168885 – 17052023 – Echipele de specialitate din cadrul Inspecției Naționale a Apelor (de la nivel central și al Administrațiilor Bazinale de Apă) au aplicat în ultima perioadă amenzi în valoare de 490.000 lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor, respectiv exploatarea agregatelor minerale. Controalele au fost organizate în bazinele hidrografice Argeș-Vedea, Banat și Mureș, descoperindu-se nereguli la 12 societăți cu activitate de profil.

În cinci dintre cazuri este vorba despre abateri grave, legate de nerespectarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale (inclusiv în terasă)- practic, acești operatori exploatau zeci de hectare de teren în afara perimetrelor aprobate. În aceste cazuri, inspectorii noștri au întreprins demersuri pentru calcularea penalităților și recuperarea contravalorii prejudiciilor (aproximativ 250.000 lei), respectiv s-a dispus sistarea activității de exploatare a agregatelor minerale din perimetrele neautorizate.

În urma controalelor, vor fi sesizate și instituțiile abilitate (ex: ANRM, IGPR-SICE, Garda Națională de Mediu, Ministerul Agriculturii, etc).

Atragem din nou atenția asupra faptului că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor punând astfel în pericol locuitorii din zonă și pe cei din aval. Toate aceste abateri se sancționează conform Legii Apelor .

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (de la nivel central și al celor 11 Administrații Bazinale de Apă) vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, precum și potrivit competențelor și obligațiilor ce le revin. Este vorba despre controale planificate, tematice, inopinate, dar şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.