Acasă Externe Agenda Europeana Combaterea spălării banilor: Consiliul Europei adoptă norme care vor face posibilă trasabilitatea...

Combaterea spălării banilor: Consiliul Europei adoptă norme care vor face posibilă trasabilitatea transferurilor de criptoactive

DISTRIBUIȚI

 168872 – 16052023 – UE îngreunează eludarea de către infractori a normelor privind combaterea spălării banilor cu ajutorul criptomonedelor. Astăzi, Consiliul Europei a adoptat norme actualizate privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri, extinzând domeniul de aplicare al normelor la transferurile de criptoactive. Acest lucru asigură transparența financiară în ceea ce privește schimburile de criptoactive și oferă UE un cadru solid care respectă cele mai stricte standarde internaționale privind schimbul de criptoactive, asigurând că acestea nu sunt utilizate în scopuri infracționale.

Decizia de astăzi este o veste proastă pentru cei care au utilizat în mod abuziv criptoactivele pentru activitățile lor ilegale, pentru a eluda sancțiunile UE sau pentru a finanța terorismul și războiul. Acest lucru nu va mai fi posibil în Europa fără a fi expus – este un pas important în lupta împotriva spălării banilor, a declarant Elisabeth Svantesson, ministrul suedez a Finanțelor .

Conform noilor norme, furnizorii de servicii de criptoactive sunt obligați să culeagă și să pună la dispoziție anumite informații despre expeditorul și despre beneficiarul transferurilor de criptoactive pe care le efectuează, indiferent de valoarea criptoactivelor tranzacționate. Astfel se asigură trasabilitatea transferurilor de criptoactive, pentru a putea identifica mai bine posibilele tranzacții suspecte și pentru a le putea bloca.

Acest regulament face parte dintr-un pachet de propuneri legislative care vizează consolidarea normelor UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT), prezentat de Comisie la 20 iulie 2021. Pachetul conține și o propunere de creare a unei noi autorități a UE pentru combaterea spălării banilor.

Consiliul Europei a convenit asupra poziției sale cu privire la propunerea referitoare la transferul de fonduri la 1 decembrie 2021. Negocierile din cadrul trilogului au început la 28 aprilie 2022 și s-au încheiat cu acordul provizoriu încheiat la 29 iunie. Adoptarea formală de astăzi reprezintă ultima etapă a procesului legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.