Acasă Externe Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

DISTRIBUIȚI

 168858 – 15052023 – Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o conferință de presă. Decizia a fost luată după consultări cu președintele Maia Sandu, partidul PAS și cetățenii, a precizat Igor Grosu, conform TVR Moldova.

„După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova  în structurile CSI nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, să rezolvăm conflictul transnistrean. Alfarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul în plină iarnă.

Retragerea din Adunarea CSI este un prim pas. Ucraina a părăsit această organizație. Republica Moldova este o țară liberă să ia decizii suverane. Am demonstrat că dorim democrație, libertate acasă.

În următoarea ședință a biroului Parlamentului vom face un demers către premierul Recean privind denunțarea Acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS.

Procedura ar putea dura câteva săptămâni. Ce ar putea urma? Ce rău ar putea să ne mai facă?”, a spus Igor Grosu.

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), Acordul privind înființarea Comunității Statelor Independente” (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).

Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil în care trupele rusești au intervenit de partea guvernului lui Șevardnadze. În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008, care a intrat în efect un an mai târziu, în august 2009. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în timp ce reprezentanții acestora au fost retrași în mai 2018.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.