Acasă Economie Brașovul, conectat direct cu lumea

Brașovul, conectat direct cu lumea

DISTRIBUIȚI

169117 – 12062023 – Brașovul devine al 17-lea oraș din România care are aeroport. Evenimentul anului 2023 pentru judeţul Braşov este deschiderea oficială a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, care va avea loc joi, 15 iunie când, puțin după ora 8:00, este programată prima aterizare oficială a unei curse aeriene pe pista singurului aeroport construit de la zero în România după 1989.

Primul avion care va ateriza, cu ocazia inaugurării, la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, va fi un Boeing cu 100 de locuri, al companiei aeriene TAROM, care va fi pilotat de Cătălin Prunariu, fiul primului cosmonaut român, brașoveanul Dumitru Prunariu. Avionul va decola de la Aeroportul Henri Coandă – Otopeni din București și va ateriza pe noul aeroport joi, 15 iunie 2023, la orele 8:10. La orele 10:30 se va face îmbarcarea, iar avionul se va întoarece în Capitală.

Aeroportul de la Ghimbav este primul din România cu turn de control operat de la distanță cu ajutorul mai multor camere video. La Brașov este implementată remote tower, o tehnologie nouă, în premieră pentru România, dar și pentru Europa de Est. Astfel, dirijarea traficului se face de la o distanță de peste 450 de kilometri, de la Arad.

Ghimbav este primul aeroport eficient din punct de vedere energetic din România. Aeroportul a fost inaugurat la sfârșitul anului 2022, iar de la jumătatea lunii iunie 2023 aeroportul face deja parte din programul de zboruri directe al multor companii aeriene.

Terminalul aeroportului de la Brașov va fi al treilea, ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni și Aeroportul de la Cluj-Napoca.

La 5 mai 2023, ROMATSA a publicat documentația pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, aceasta intrând oficial în vigoare la 15 iunie 2023. Codul ICAO alocat aeroportului este LRBV. Totodată, în același document a fost comunicat programul de lucru al noului aeroport: în fiecare zi între orele 7:00 și 19:00. La 13 mai 2023 a fost comunicat codul IATA al noului aeroport: GHV.

Certificarea ca aeroport internațional a avut loc în data de 6 iunie, iar din 15 iunie noua companie aeriană românească DAN-Air va zbura de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav spre și dinspre Barcelona (în fiecare marți), Bruxelles (în fiecare miercuri), Budapesta (în fiecare marți și duminică), Londra (în fiecare vineri), Milano (în fiecare luni), München (în fiecare sâmbătă) și Nürnberg (în fiecare joi).

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav se află la 12 km de Brașov. Proiectul și planul au costat aproximativ 70 de milioane de euro. Este singurul aeroport internațional construit în România de la zero în ultimii 50 de ani. Pista are o lungime de 2.820 m o lățime de 45 m și acostamente betonate de câte 7,5 m. Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă. Autostrada A3 trece prin vecinătatea noului aeroport internațional, iar CFR a anunțat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unei căi ferate, cu lungimea de 8 km, care să lege aeroportul cu Gara Brașov.

Este așteptat ca aeroportul, în primul an de operare, să deservească circa 300.000 de pasageri.

În zilele de 10 și11 iunie la Aeroportul de la Ghimbav a avut loc evenimentul ”Zilele porților deschise” la aeroport, în cadrul cărora publicul a putut participa la tururi ghidate, un show aviatic și concerte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.