Acasă Social Administratie În București au început lucrările de reabilitare a 210 kilometri de reţea...

În București au început lucrările de reabilitare a 210 kilometri de reţea de termoficare

DISTRIBUIȚI

 169235 – 22062023  – Pe 20 iunie au început lucrările propriu-zise pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare din Capitală, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Primarul general, Nicuşor Dan, a fost prezent la şantierul deschis la Poarta Faur 4, de pe Bd. 1 Decembrie 1918 unde, conform anunțului său, se dă startul „marilor lucrări” de termoficare din Capitală, pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea.

Lucrările au o valoare totală de 360 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane de euro reprezintă fonduri europene prin finanţate prin POIM şi contribuţia statului. Alte 100 de milioane de euro vor fi asigurate de Municipalitate, din împrumuturi.

Cei 210 kilometri de reţea de termoficare au fost repartizaţi în loturi mai mici (cu lungimi de 2-12 kilometri).

Compania Termoenergetica a selectat 12 dintre aceste loturi, care totalizează 90 de kilometri şi care necesită intervenţii mai rapide. Primăria Capitalei intenţionează să finalizeze lucrările la aceste 12 loturi până la finele anului 2024.

„Pentru moment s-au semnat ordinele de începere pentru două din cele 12 loturi. Acesta (de la Poarta Faur, n.r.) este al doilea. Începând de săptămâna viitoare – cam două pe săptămână – vor fi emise autorizaţii de construire. După ce se emit autorizaţiile de construire se dă ordinul de începere, cam la două săptămâni. Deci toate aceste loturi vor începe efectiv în teren să funcţioneze în acest an şi toate vor fi finalizate până la sfârşitul anului viitor”, a spus Nicuşor Dan.

Întrebat dacă există şanse ca măcar un lot al lucrărilor să fie finalizat până la sfârşitul lui 2023, astfel încât să nu se piardă finanţarea europeană, Nicuşor Dan a răspuns afirmativ.

„Da, sunt 100% că asta se va întâmpla. Este un lot în zona de vest, care are doar 2 kilometri şi o să înceapă curând şi acela va fi finalizat, fără îndoială, în acest an. (…) Noi aveam începute pe fonduri municipale alte şapte obiective (de reabilitare a reţelei de termoficare, n.r.). Am avut două runde de consultări cu constructorii, care nu aveau deloc încredere că Primăria va putea vreodată să plătească la timp lucrările. Am deblocat mai întâi acele lucrări şi, după asta, am scos în achiziţie publică aceste lucrări mari, de 360 de milioane de euro. Achiziţia publică a durat, cum durează… E foarte bine că suntem azi aici”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a mai precizat că în 2023 vor fi deschise simultan cele 12 şantiere, pe parcursul a două-trei luni. Conform contractelor, cei 210 kilometri urmează să fie reabilitaţi în decurs de patru ani de la momentul semnării, adică în noiembrie 2026.

„Din momentul semnării contractului şi până acum s-au luat autorizaţiile pentru începerea lucrărilor şi s-a făcut proiectarea. (…) Cei 90 de kilometri vor fi făcuţi în paralel cu alţii, sperăm noi, de ordinul 40 de kilometri. În momentul de faţă noi suntem la 150 kilometri modernizaţi din 1.000. La sfârşitul lui 2024 vom fi la 300 din 1.000”, a mai spus primarul general al Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.