Acasă Politic În pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, România continuă să acționeze ca...

În pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, România continuă să acționeze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre

DISTRIBUIȚI

169299– 28062023 – Preşedintele României a participat, marţi, la Haga, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius. Klaus Iohannis a răspuns invitației prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO.

Discuțiile au vizat principalele teme de pe agenda summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua să fie un susţinător ferm al Kievului, iar summitul NATO care va avea loc la Vilnius trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Ucraina. Nu trebuie uitați partenerii vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova, a mai precizat președintele. Securitatea Republicii Moldova şi cea a Ucrainei este legată de securitatea transatlantică, a mai spus Klaus Iohannis, în timp ce Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice.

Au fost discutate despre evenimentele de la finalul săptămânii trecute din Rusia, în special despre potențialul impact al acestora asupra gestionării de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, care validează, încă o dată, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică recunoscută la Madrid.

”Dată fiind poziționarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă și unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forțelor, structurilor, capabilităților și echipamentelor necesare, precum și aranjamentele adecvate de comandă și control”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis a reamintit angajamentul României de a investi în apărareși că summitul de la Vilnius trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, iar România va fi un susținător ferm, conform angajamentului din 2008 de la București.

Pe de altă parte, a fost readusă în atenție vulnerabilitatea Republicii Moldova. ”Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a reamintit Klaus Iohannis, subliniind că ”România va continua să acționeze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.