Acasă Social Nou val de atacuri de tip #phishing / #scam

Nou val de atacuri de tip #phishing / #scam

DISTRIBUIȚI

 169208 – 20062023  – Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează asupra unui nou val de atacuri de tip #phishing / #scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania impersonează compania Transelectrica și folosește scenariul deconectării serviciilor pentru neplată.

Odată ce potențiala victimă accesează link-ul, este redirecționată un site de phishing care cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu este un canal de comunicare oficial al companiei, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!

Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

Înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele, DNSC recomandă verificarea sursei mesajelor și, atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative.

Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii

Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție).

Accesați sigurantaonline.ro și vă puteți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă!

#SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri importanți din sectorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.