Acasă Externe Partidul ”Șor”, interzis în Rep. Moldova

Partidul ”Șor”, interzis în Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

169209 – 20062023  – Magistrații Curții Constituționale a Rep. Moldova au declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Înalta Curte a dat curs cererii Guvernului de a interzice activitatea formațiunii conduse de Ilan Șor. Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, după mai mult de trei ore de deliberări. Potrivit hotărârii, deputații „Șor” din Parlament își vor exercita funcția până la sfârșitul mandatului ca deputați independenți. În timpul pronunțării hotărârii, simpatizanții Partidului „Șor” protestau în fața sediului Curții Constituționale.

„Se declară neconstituțional Partidul politic „Șor”, înregistrat în Registrul de Stat al persoanelor juridice cu numărul 21, IDNO 1016620006611, cu sediul în strada Vasile Lupu 36, biroul 326, municipiul Orhei. De la data pronunțării prezentei Hotărâri, Partidul politic „Șor” se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, a declarat Nicolae Roșca, președintele Curții Constituționale care a dat citirii Hotărârea Înaltei Curți.

În cele zece puncte ale Hotărârii Curții Constituționale se prevede că atât parlamentarii, cât și aleșii locali din partea Partidului „Șor”, în funcție la data pronunțării deciziei, pot continua activitatea ca deputați sau aleși locali independenți până la sfârșitul mandatului, fără dreptul de a se afilia politic.

Curtea Constituțională a declarat nule listele candidaților supleanți din partea Partidului politic „Șor”, ceea ce ar însemna că, în cazul vacanței funcției de deputat sau ales local din partea acestui partid, funcțiile vor rămâne neocupate până la încheierea legislaturii.

Ministerul Justiției va desemna o Comisie de lichidare a Partidului „Șor”, care va lua măsurile necesare pentru lichidarea și radierea formațiunii din Registrul de Stat al persoanelor juridice.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Decizia intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul oficial” al Rep. Moldova.

Decizia a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituția Republicii Moldova care prevede că „partidele și alte organizații socio-politice ale căror scopuri sau activități sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”.

Imediat după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, vicepreședinta Partidului „Șor” Marina Tauber, acuzată în dosarul finanțării partidului, a declarat că, în pofida deciziei Curții, partidul își va continua activitatea.

În noiembrie 2022, Guvernul Rep. Moldova a cerut verificarea constituționalității Partidului „Șor”, pe care îl acuză că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești. La scurt timp, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind acest caz. Aceasta a emis un aviz prin care a atenționat autoritățile că declararea neconstituționalității unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare, o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională.

Curtea Constituțională a început audierile în acest caz la 17 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.