Acasă Politic Aceeași putere de cumpărare ca în Portugalia și Ungaria

Aceeași putere de cumpărare ca în Portugalia și Ungaria

DISTRIBUIȚI

 169337 – 03072023  – România a avut, anul trecut, cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană, arată o analiză a Institutului Național de Statistică. Potrivit acelorași date, în ceea ce privește puterea de cumpărare, țara noastră se situează însă pe ultimele locuri, la egalitate cu Portugalia și Ungaria.

Alimentele, dar și băuturile nealcoolice au costat, așadar, anul trecut, cel mai puțin în țara noastră dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. România este urmată de Polonia, în timp ce la polul opus sunt Danemarca și Luxemburg, cu cele mai ridicate prețuri pentru această grupă de produse.

Bulgaria a avut, în schimb, cele mai ieftine băuturi alcoolice și produse din tutun, la fel cum și îmbrăcămintea și încălțămintea au avut cele mai mici prețuri din toată Uniunea, iar întreținerea locuinței, apa, electricitatea, gazele și alți combustibili au costat cel mai puțin. Irlanda a fost cea mai scumpă țară din Uniune la capitolul băuturi alcoolice și tutun, dar și la întreținerea locuinței.

Statistica mai arată că România a avut, anul trecut, cele mai ieftine articole de mobilier și echipamente de uz casnic. Ungaria a avut cele mai mici prețuri la transport, recreere și cultură, iar Bulgaria la servicii de cazare și restaurante. La capitolul putere de cumpărare, Bulgaria s-a situat pe ultimul loc din toată Uniunea Europeană, în timp ce pe primul loc a fost Luxemburg, țară urmată de Irlanda și Danemarca. În România, puterea de cumpărare este la 77% din media europeană, la egalitate cu Portugalia și Ungaria, înaintea Letoniei, Croației și Greciei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.