Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European adoptă reînnoirea măsurilor de liberalizare temporară a comerțului pentru R.Moldova

Consiliul European adoptă reînnoirea măsurilor de liberalizare temporară a comerțului pentru R.Moldova

DISTRIBUIȚI

 169502– 20072023 – Consiliul European a adoptat astăzi un regulament care reînnoiește și extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare și a sistemului prețurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru șapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024.

Reînnoirea și extinderea măsurilor urmărește să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și impactul actual asupra Republicii Moldova și având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.

Măsurile continuă să acopere toate cele șapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri, a declarat Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol al industriei, comerțului și turismului ..

Diferența în ceea ce privește acoperirea, în comparație cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislația actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligații de raportare mai stricte pentru Comisie și prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piața UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 0,3 milioane EUR anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Întrucât regulamentul a fost adoptat, acesta va fi semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 25 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.