Acasă Politic Klaus Iohannis: Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a...

Klaus Iohannis: Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a Armatei României

DISTRIBUIȚI

 169501– 20072023  –  Președintele Klaus Iohannis, a transmis joi, 20 iulie 2023, un mesaj cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

În fiecare an, pe 20 iulie, sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al acestora.

Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu profesionalism și devotament, în țară și în străinătate, Forțele Aeriene, precum și aviația civilă de transport, utilitară și sportivă din România.

Totodată, îi comemorăm pe temerarii pionieri ai aviației românești și pe cei care, personal navigant sau auxiliar, au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, în teatrele de operații în care România a fost prezentă, precum și în misiunile și exercițiile desfășurate pe teritoriul național.

Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spațiului aerian național și aliat până la sprijinirea autorităților publice în cazul unor situații de urgență.

Contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidență, încă o dată, importanța Forțelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întregul Flanc Estic.

Acțiunile oportune desfășurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forțe și structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului țării noastre la nivel regional și euroatlantic, dând consistență eforturilor naționale de creștere a securității aliate în regiune.

Forțele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, ca parte a întăririi posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forțelor Aeriene și de îmbunătățire semnificativă a condițiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziția către platformele F-35.

Totodată, pe teritoriul țării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional pe acest palier, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Sărbătoriți astăzi, cu mândrie, apartenența la marea familie a Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Implicarea și profesionalismul cu care vă dedicați tuturor misiunilor contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel regional și aliat.

Vă încurajez să continuați cu aceeași abnegație, spirit de sacrificiu și devotament și vă doresc multă sănătate și succes.

La mulți ani Aviației Române și Forțelor Aeriene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.