Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European numește doi procurori europeni

Consiliul European numește doi procurori europeni

DISTRIBUIȚI

169510– 21072023Consiliul European a numit doi procurori europeni în cadrul Parchetului European: Ignacio DE LUCAS MARTÍN și José António LOPES RANITO. Aceștia își vor prelua mandatul la 29 iulie 2023.

Aceste numiri au loc în contextul reînnoirii parțiale a Colegiului EPPO. Potrivit normelor tranzitorii aplicabile primului mandat de la înființarea EPPO, procurorii europeni din o treime din statele membre, selectate prin tragere la sorți, urmau să dețină un mandat de trei ani care nu putea fi reînnoit, pentru a eșalona reînnoirile Colegiului EPPO. Acesta a fost cazul procurorilor din Austria, Cipru, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Spania. Cinci procurori europeni au fost numiți la 27 iunie. Încă un procuror european va fi numit în cadrul unei proceduri viitoare.

Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani, care nu poate fi reînnoit. La sfârșitul acestei perioade, Consiliul poate decide să le prelungească mandatul cu maximum trei ani.

Fiecare stat membru desemnează candidații pentru funcția de procuror european dintre magistrații din sistemul național care au o experiență practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală. După etapa de desemnare, un juriu de selecție întocmește avize motivate și un clasament, pentru fiecare stat membru, al candidaților desemnați care au îndeplinit condițiile. Apoi Consiliul selectează unul dintre candidați și îl numește procuror european pentru statul său membru.

Parchetul European este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane euro), efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

Laura Codruţa Kövesi este primul procuror-șef european și a fost numită Consiliu și Parlamentul European în 2019.

În prezent, la EPPO participă 22 de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

EPPO a început activitatea în 2020.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.