Acasă Politic Întrevedere Luminița Odobescu – Alicia Bárcena Ibarra

Întrevedere Luminița Odobescu – Alicia Bárcena Ibarra

DISTRIBUIȚI

 169468 – 18072023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 17 iulie 2023, o întrevedere cu ministrul relațiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Alicia Bárcena Ibarra, în marja participării șefului diplomației române în delegația României la Summitul Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-americane și Caraibiene (CELAC)

Temele principale ale întrevederii au vizat reimpulsionarea relației bilaterale, inclusiv prin contacte directe la nivel înalt, identificarea de noi domenii de cooperare sectorială, prezentarea poziției României privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și schimbul de evaluări privind viitorul relațiilor Uniunea Europeană – Mexic. Ambii oficiali au relevat importanța Summitului de la Bruxelles pentru relansarea parteneriatului UE – CELAC pe fundamente actualizate.

Ambii demnitari au reiterat importanța pe care o acordă dezvoltării relațiilor bilaterale și au subliniat necesitatea dinamizării dialogului la nivel înalt, precum și amplificarea și diversificarea schimburilor economice, comerciale, culturale și în domeniul educației.

Ministrul român de externe a prezentat principalele linii de colaborare pe care partea română urmărește să le consolideze cu Statele Unite Mexicane, între care întărirea cooperării sectoriale în domenii precum protecția civilă, securitatea cibernetică, dezvoltarea relațiilor pe linie economică, cu accent pe creșterea investițiilor. Totodată, a fost subliniată importanța comunității române din Mexic și a fost evocat sprijinul acordat de România în contextul evacuării cetățenilor mexicani din Ucraina.

A fost agreată continuarea cooperării în forurile multilaterale, fiind evidențiată buna colaborare la acest nivel dintre România și Statele Unite Mexicane. Ministrul român de externe a transmis omologului mexican o invitație pentru realizarea unei vizite la București, detaliile urmând a fi stabilite pe canale diplomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.