Acasă Politic Ministerul Energiei încearcă închiderea Jalonului 129 din PNRR. Apelul de proiecte pe...

Ministerul Energiei încearcă închiderea Jalonului 129 din PNRR. Apelul de proiecte pe hidrogen prin PNRR va fi reluat

DISTRIBUIȚI

169383 – 07072023 – Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat acordurile de încetare amiabilă a actualelor contracte de finanțare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, cu cei șapte beneficiari: SC Center Hub Sud SRL, Chimcomplex Onești, Chimcomplex S.A Borzesti – sucursala Rm. Valcea, Nova Hydrogen Production SRL, BPlus Advisory SRL, Monnson Alma SRL, OMV Petrom SA, anunță Ministerul Energiei.

​În cadrul apelului de proiecte pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, au fost constatate o serie de aspecte care, în opinia Autorității de Audit și a Comisiei Europene au făcut imposibilă concretizarea demersului și remedierea aspectelor constatate prin măsuri ulterioare semnării contractelor.

În cadrul diferitelor etape ale apelului inițial a fost constatată astfel nevoia de clarificare a cerințelor și criteriilor aplicabile beneficiarilor de finanțare din PNRR. În egală măsură, aceste ajustări nu trebuie să influențeze premisele în baza cărora a fost emisă decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. În acest proces sunt necesare consultări cu Consiliul Concurenței și MIPE și ulterior cu DG Competition și DG Recovery.

​Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Economiei, la 1 septembrie ar trebui să aibă loc semnarea noilor contracte de finanțare.

Pentru încheierea contractelor din jalonul (ținta) 129, Ministerul Energiei a lansat ghidul de proiect în iunie 2022 și, după trei prelungiri succesive, a închis apelul , în august anul trecut. Erau depuse 32 de proiecte, din care 12 cereri aparțineau altei scheme, dedicate cabinetelor medicale de familie.

Din cele 20 de cereri rămase, doar 11 au trecut de evaluarea inițială, iar dintre acestea doar au trecut de evaluarea tehnico-economică.

Ministerul Energiei menționează că, din cauza caracterului inovativ al tehnologiilor de producere hidrogen verde și al legislației europene și naționale care necesită încă unele clarificări, actorii din domeniu nu dețin un nivel de expertiză similar investițiilor implementate de ani de zile (de ex., centralele în cogenerare), care au caracter repetitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.