Acasă Externe Agenda Europeana PE adoptă o lege pentru a stimula industria cipurilor în UE

PE adoptă o lege pentru a stimula industria cipurilor în UE

DISTRIBUIȚI

 169427 – 12072023  – PE a adoptat marți planuri pentru asigurarea aprovizionării UE cu cipuri prin stimularea producției și inovării și prin stabilirea unor măsuri de urgență împotriva penuriei.

Noua lege, deja convenită între Parlament și Consiliu, vizează crearea unui mediu favorabil pentru investiții în cipuri în Europa, prin accelerarea procedurilor de autorizare și recunoașterea importanței critice a cipurilor printr-un așa-numit „statut cel mai înalt la nivel național”. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia, de asemenea, de un sprijin sporit, în special în domeniul proiectării cipurilor, pentru a stimula inovarea.

Legislația va sprijini proiecte care susțin securitatea aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție. În timpul discuțiilor cu reprezentanții Consiliului, eurodeputații au obținut un acord pentru 3,3 miliarde EUR pentru cercetare și inovare legate de cipuri. Va fi creată o rețea de centre de competență pentru a aborda deficitul de competențe în UE și pentru a atrage noi talente pentru cercetare, proiectare și producție.

Mecanismul de răspuns la situații de criză pentru abordarea problemelor de aprovizionare

Va fi instituit un mecanism de răspuns la situații de criză, prin care Comisia va evalua riscurile la adresa aprovizionării UE cu semiconductori. Indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE.

Acest mecanism va permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse afectate în mod special de o penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre. Deputații europeni au adus îmbunătățiri mecanismului propus prin introducerea unui instrument de cartografiere care va contribui la identificarea posibilelor blocaje în aprovizionare. Aceste măsuri vor fi o soluție de ultimă instanță în cazul unei crize în sectorul semiconductorilor.

Parlamentul a susținut, de asemenea, dispoziții privind consolidarea cooperării internaționale cu partenerii strategici și privind drepturile de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantajele competitive și protecția sectorului UE.

Raportorul Dan Nica (S&D, România) a declarat: „Prin Actul european privind cipurile, urmărim să consolidăm poziția UE în peisajul mondial al semiconductorilor și să abordăm vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare expuse de pandemie. Dorim să avem mai multă influență și să devenim lideri, așa că am asigurat 3,3 miliarde EUR pentru cercetare și inovare. Ne propunem să sporim capacitatea tehnologică și punem în aplicare măsuri de combatere a eventualelor deficite. Europa este pregătită să facă față provocărilor viitoare din industria semiconductorilor, acordând prioritate autonomiei strategice, securității și unui mediu de afaceri favorabil.”

Legislația a fost adoptată cu 587 voturi pentru, 10 împotrivă și 38 abțineri. Textul va trebui aprobat și de Consiliul UE pentru a deveni lege.

Un studiu al Parlamentului European subliniază că ponderea Europei în capacitatea de producție globală a semiconductorilor este sub 10%. Propunerea legislativă urmărește să o aducă până la 20%. O altă analiză a Parlamentului din 2022 a evidențiat faptul că pandemia a scos la iveală vulnerabilități de lungă durată în lanțurile de aprovizionare globale, iar deficitul fără precedent de semiconductori este un prim exemplu. Aceste deficite au condus, printre altele, la creșterea costurilor pentru industrie și la creșterea prețurilor pentru consumatori și au încetinit ritmul redresării în Europa.

Prin adoptarea acestei legi, eurodeputații răspund propunerilor cetățenilor făcute în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Actul abordează propunerea 11(5) prin promovarea extinderii tehnologiei europene ca alternativă solidă la omologii străini. De asemenea, acesta răspunde nevoii de securitate a aprovizionării și de îmbunătățire a producției în Europa (propunerea 12(12)). Actul reflectă, de asemenea, propunerile 17(3) și 17(7), care pledează pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare ale UE prin investiții strategice și consolidarea cooperării între statele membre în vederea gestionării riscurilor. Cu investiții publice și private mobilizate în valoare de peste 43 de miliarde EUR, legea stabilește măsuri de gestionare proactivă și de reacție rapidă la viitoarele perturbări ale lanțurilor de aprovizionare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.