Acasă Social Urgența invizibilă

Urgența invizibilă

DISTRIBUIȚI

 169484– 19072023  – Pericolele asociate cu valul de căldură care cuprind emisfera nordică nu s-au încheiat încă, a avertizat marți Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM).

Într-o alertă, agenția a subliniat că valurile de căldură sunt printre cele mai mortale pericole naturale, iar consilierul principal al OMM pentru căldură, John Nairn, a declarat că temperaturile extreme sunt pe cale să crească în frecvență, durată și intensitate.

„Temperaturile ridicate repetate pe timp de noapte sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană, deoarece organismul nu se poate recupera după căldura susținută”, a spus el. „Acest lucru duce la creșterea cazurilor de infarct miocardic și deces.”

Impact mortal

Potrivit unui raport recent al agenției ONU, vara trecută, în Europa, din cauza căldurii extreme, au decedat 16.305 de persoane.

OMM avertizează asupra urgentării adaptării infrastructurii pentru a rezista la temperaturi ridicate prelungite și pentru creșterea gradului de conștientizare a persoanelor vulnerabile cu privire la riscuri.

Agenția a avertizat despre riscul crescut de deces prin valuri de căldură și în Asia, Africa de Nord și Statele Unite.

„Căldura este un risc pentru sănătate în creștere rapidă din cauza urbanizării crescute sau rapide, a temperaturilor extreme în creștere și a populației îmbătrânite”, a spus Nairn.

Potrivit OMM, valurile de căldură extinse și intense din acest an sunt alarmante – dar nu neașteptate – deoarece sunt în conformitate cu prognozele.

Extreme ale schimbărilor climatice

„Vremea extremă –din ce în ce mai frecventă în climatul nostru de încălzire – are un impact major asupra sănătății umane, ecosistemelor, economiilor, agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă.

Acest lucru subliniază urgența tot mai mare de a reduce emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai rapid și cât mai mult posibil”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.

Încălzirea globală este „o consecință a schimbărilor climatice”, a insistat Nairn. „Topirea gheții de la Polul Nord accelerează acest mecanism care va continua”.

Expertul OMM a adăugat că „El Niño va amplifica apariția și intensitatea valurilor de căldură extremă. „Și vor avea un impact destul de serios asupra sănătății umane și a mijloacelor de trai”.

„Urgență invizibilă”

Descriind valul de căldură drept o „urgență invizibilă”, Panu Saaristo, liderul echipei de urgență din cadrul Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), a atenționat că trebuie acordată atenție persoanelor vulnerabile din cauza problemelor de sănătate, dar și din cauza condițiilor socio-economice și a spațiilor de locuit, „care pot induce și riscuri”.

Cartierele sărace din orașele europene sunt în prezent cele mai afectate, a adăugat el, menționând că valurile de căldură „afectează și alte zone ale societății prin producția economică redusă, sistemele de sănătate fragile și chiar pene de curent”.

OMM a subliniat că la nivel mondial, creșterea temperaturilor este inevitabilă și că societatea trebuie să se pregătească și să se adapteze, deoarece multe orașe, case și locuri de muncă nu sunt construite pentru a rezista la temperaturi ridicate prelungite.

Schimbările climatice afectează condițiile sociale și de mediu ale sănătății – aerul curat, apa potabilă sigură, securitatea alimentară și o locuință adecvată. Unele dintre cele mai mari riscuri de îmbolnăvire sunt cauzate de boli infecțioase, influențate și de climă: anual, malaria ucide aproape 1 milion de oameni, subnutriția – 3,5 milioane, iar diareea – 2,2 milioane. În plus, aproximativ 60.000 de oameni mor anual din cauza evenimentelor meteorologice extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.