Acasă Politic Fapte, nu vorbe

Fapte, nu vorbe

DISTRIBUIȚI

 169733–17082023  – Rusia a atacat de mai multe ori în ultimele săptămâni porturile Izmail și Reni de pe Dunăre, ultima oară în noaptea de marți spre miercuri, cu un val de drone – kamikaze.

Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina, în scopul susţinerii în continuare a eforturilor regionale în acest sens, a transmis vineri Ambasada SUA la Bucureşti.

Declarația a venit după ce, reuniunea de la Galați a oficialilor din România, Ucraina, R. Moldova, SUA și UE, reuniune la care s-au discutat măsuri comune care se impun după retragerea unilaterală a Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri că, în urma măsurilor discutate la reuniune şi care vor fi adoptate în perioada următoare, cantitatea de cereale provenite din Ucraina care tranzitează România va crește de la peste 2 milioane de tone la 4 milioane de tone lunar.

Grindeanu a mai arătat, în acest context, că trebuie optimizat canalul Sulina, care este singura cale navigabilă viabilă pentru transporturile de cereale provenite din Ucraina.

Ambasada americană a transmis weekendul trecut că Statele Unite vor rămâne „angajate în parteneriatul cu guvernul și poporul Ucrainei”, inclusiv prin acordarea de sprijin financiar și provizii, extinderea rutelor alternative de export și modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene.

Statele Unite vor contribui de asemenea la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier și transbordare, extinderea accesului la piese pentru vagoanele de tren și liniile de asamblare a căilor ferate și sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării, în creșterea capacității de export.

Totodată, pentru a susține în continuare eforturile regionale, Statele Unite au promis asistență financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziționa nave precum șalupe pilot și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier.

La finalul lunii iulie, România a semnat încă un contract pentru creșterea capacității de trazit și a siguranței navigației pe Canalul Sulina, dar și a siguranței navigației pe acest sector de Dunăre, care prevede inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere.

Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 geamanduri cu diametrul cuprins între 1500 mm – 1800 mm, 12 geamanduri de aterizare cu diametrul cuprins între 2400 mm – 3000 mm, 235 buc. lămpi dotate cu AIS și panou solar, pentru geamanduri și faruri, cu caracteristici care permit identificarea cu ușurință a semnelor plutitoare sau costiere, transmiterea mesajelor către navigatori și informații către centrele de dispecerat referitoare la poziția și modul de funcționare, 2 echipamente tip PELs, care indică traiectoria optimă pe care trebuie să o descrie nava în sectorul de intrare pe Canalul Sulina ( una cu lumini de precizie pentru dirijarea navigației în pasa de trecere în bara Sulina și una cu lumini de precizie pentru dirijarea navigației spre portul Sulina.

Contractul este parte componentă a proiectului “Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina” – PRIMUS, al cărui scop constă în creșterea gradului de utilizare a căii navigabile de pe sectorul Dunării maritime și a Canalului Sulina, componentă a rețelei TEN – T centrale, prin îmbunătățirea infrastructurii de cale navigabilă și îmbunătățirea calității serviciilor de pilotaj, în vederea creșterii siguranței navigației pe acest sector de Dunăre, a calităţii serviciilor oferite operatorilor de transport naval și creșterii traficului de mărfuri în acord cu potențialul existent.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.