Acasă Cultura/Media Artiști de pe cinci continente, la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de...

Artiști de pe cinci continente, la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu

DISTRIBUIȚI

 169949 – 11092023 – Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF / Sibiu Contemporary Art Festival, care se va desfășura la Sibiu, în perioada 16-30 septembrie 2023. Organizat de Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în colaborare cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe, evenimentul cartografiază practicile artiștilor contemporani români din țară și din diaspora, având un caracter inter-generațional. Tema Festivalului pentru ediția 2023 este „IN|TOUCHˮ, o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan.

SCAF are o extensie internațională integrând elemente de diplomație culturală reprezentate de participarea unor artiști străini cu sprijinul Ambasadelor din România: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Emiratele Arabe Unite, Georgia.

Festivalul deschide o platformă de cercetare și de dialog cu inserții internaționale între artiști, arhitecți, curatori, critici de artă, manageri de instituții culturale și platforme culturale independente, cât și specialiști din muzee care vor completa programul expozițional cu o serie de conferințe și prelegeri.

Tema „IN|TOUCHˮ a fost generată de dorința de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic, care se intersectează creând rețele de conținut atât la nivelul discursului, cât și la nivelul tematicii și cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele și practici de interacțiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale contextualizată și receptivă la dinamica contemporaneității. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu care oferă libertatea de a rezona senzorial și afectiv cu diversitatea de opinie și conținut într-un context cosmopolit și interdisciplinar. Această abordare nu restricționează selectiv amploarea manifestărilor artistice, ci, dimpotrivă, deschide arii vaste având setat drept principal obiectiv expunerea expansivității și varietatea anacronică a practicilor artistice care se manifestă simultan în peisajul cultural autohton și internațional.

Aceste premise generează la nivelul expozițiilor, dar și al evenimentelor corelate diverse subteme, abordări stilistice, materialități, chiar diverse pattern-uri de utilizare a spațiilor publice și private.

La Festival vor participa peste 125 de artiști din peste 22 de țări de pe cinci continente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.