Acasă Economie Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu Fondul de Investiții al...

Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu Fondul de Investiții al I3M

DISTRIBUIȚI

 169950 – 11092023 – Nuclearelectrica anunță semnarea unei Scrisori de Intenție cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări pentru a explora posibilitatea unei colaborări în sectorul producției de energie regenerabilă în România, în vederea atingerii unor obiective strategice comune.

Nuclearelectrica, care generează în prezent 33% din energia curată a României și are proiecte strategice de investiții care îi vor crește contribuția la generarea de energie curată la aproximativ 66% la nivelul anului 2030, caută oportunități de a dezvolta în continuare proiecte complementare, care să asigure o creștere și mai mare a contribuției sale la producția de energie curată în România.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIIF sau Fondul) este interesat să identifice în continuare și să se asocieze în oportunități care să sprijinire tranziția energetică și securitatea energetică în Regiunea Celor 3 Mari.

Până în prezent, Fondul a realizat două investiții în energie regenerabilă (Enery Development GmbH și R.POWER SA) cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv în România. Fondul nu este autorizat să facă investiții în sectorul nuclear și orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi într-o entitate separată, axată pe active de energie regenerabilă.

România și-a stabilit obiective foarte ambițioase de decarbonizare: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030, reducerea dependenței de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030, eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până în 2032 și înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

„Nuclearelectrica, prin operarea unităților de înaltă performanță, 1 și 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă, reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Prin parteneriatul cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări în vederea producției de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem și mai mult contribuția la securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din România”, a spus Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.