Acasă Economie Canada investește în unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Canada investește în unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

DISTRIBUIȚI

169990 – 20092023 – Guvernul Canadei poate să susțină cu până la 3 miliarde dolari canadieni pentru finanțarea noilor reactoare nucleare CANDU pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul a fost făcut la Ottawa de cei doi miniștri ai energiei – Sebastian Burduja și omologul canadian Jonathan Wilkinson.

Pentru asigurarea securității energetice a României și a Europei, țara noastră va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4). Construcția celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic din România, cu potențial de export în țările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032. Proiectul este esențial pentru consolidarea securității energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din Romania și țărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră și la un preț corect.

Coaborarea româno-canadiană în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când România a decis dezvoltarea unui program nuclear bazat pe o tehnologie vestică, fiind singura țară din blocul comunist și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU.

”Subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unități care utilizează tehnologia CANDU și angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate națională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a spus Sebastian Burduja.

Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale: „Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea și finanțarea Unităților 1 și 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european.”

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAu căzut la pace
Articolul următorUn pas spre integrare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.