Acasă Externe Întrevederi ale secretarului de stat Simona Cojocaru cu reprezentanți ai Consiliului Național...

Întrevederi ale secretarului de stat Simona Cojocaru cu reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate (NSC) și Departamentului de Stat al SUA

DISTRIBUIȚI

 169944– 1409202 – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, efectuează, în perioada 12-14 septembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la Washington.

Miercuri, 13 septembrie, programul reuniunilor a cuprins întrevederi la Casa Albă cu Jason Israel, asistent special al Președintelui SUA și director senior pentru politica de apărare în Consiliul Național de Securitate, și cu Jessica Lewis, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri politico-militare în Departamentul de Stat.

În timpul întrevederii cu Jason Israel, oficialul român a evidențiat sprijinul constant și consistent oferit de Statele Unite ale Americii în procesul de întărire a securității în regiunea Mării Negre și de modernizare a Forțelor Armate Române. De asemenea, Simona Cojocaru a mulțumit pentru solidaritatea SUA demonstrată în urma atacurilor recente ale Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. În context, a fost evidențiat faptul că aeronavele F16 care vor fi dislocate în România de Comandamentul Forțelor SUA în Europa (USEUCOM) vor contribui la consolidarea posturii de descurajare și apărare la granița de est a României și a NATO.

Secretarul de stat a prezentat măsurile luate de autoritățile române în urma descoperirii, pe teritoriul național, a unor elemente care ar putea aparține unor drone similare celor utilizate de Federația Rusă, precizând că o investigație pentru stabilirea exactă a provenienței acestora este în desfășurare, iar rezultate vor fi puse imediat la dispoziția aliaților. Totodată, Simona Cojocaru a menționat importanța continuării unui dialog constant asupra evoluțiilor de securitate de la frontiera NATO, atât la nivel bilateral, cât și aliat.

Agenda întrevederii a inclus și discuții despre importanța adoptării Strategiei de Securitate a SUA la Marea Neagră.

 „Considerăm că Marea Neagră este epicentrul acțiunilor militare ale Federației Ruse, o regiune cu o întreagă tipologie de amenințări. Salutăm decizia Senatului de aprobare a Black Sea Security Act, ca amendament la National Defence Authorization Act, demers care s-a bucurat de un sprijin bipartizan. Considerăm extrem de relevantă elaborarea acestui document strategic”, a spus secretarul de stat român.

În final, cei doi oficiali au discutat despre importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, condamnând atacurile violente și tot mai dese asupra infrastructurii civile a acestei țări.

În cadrul întrevederii cu Jessica Lewis, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri politico-militare, au fost discutate ultimele evoluții privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe atacurile recente de la granița României.

„În ultimele săptămâni am fost martorii unei escaladări fără precedent a acestui război de agresiune, foarte aproape de granița României. Atacurile Federației Ruse asupra porturilor ucrainene dunărene Reni, Ismail și Chilia sunt inacceptabile”, a spus secretarul de stat Simona Cojocaru.

A fost discutat, de asemenea, stadiul operaționalizării Centrului de Instruire F16 din România, esențial pentru antrenarea piloților români, ai celor din statele aliate și partenere, precum și din Ucraina. Oficialul din MApN a precizat că autoritățile române  depun toate eforturile pentru ca acest centru să devină funcțional cât mai curând, coordonarea permanentă cu Regatul Țărilor de Jos și cu compania Lockheed Martin fiind esențială.

Cei doi oficiali au abordat și subiecte legate de perspectivele de cooperare bilaterală în domeniul apărării, creșterea asistenței de securitate a SUA pentru România, evoluțiile din Africa și regiunea Indo-Pacifică și coordonarea în perspectiva summit-ului NATO de la Washingon, din 2024.

Cu prilejul vizitei în SUA, secretarul de stat Simona Cojocaru, însoțită de asistentul secretarului apărării SUA pentru securitate internațională, Celeste Wallander, a depus marți, 12 septembrie, o coroană de flori la Monumentul de la Pentagon dedicat victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.