Acasă Social Aparare A doua ediție a conferinței dedicată securității la Marea Neagră, sub egida...

A doua ediție a conferinței dedicată securității la Marea Neagră, sub egida Platformei Crimeea  

DISTRIBUIȚI
foto: facebook

 171854 – 16042024 –  Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat luni, 15 aprilie, la Sofia, la cea de-a doua conferință dedicată securității la Marea Neagră sub egida Platformei Crimeea, continuând astfel prima ediție organizată la București în anul 2023.

            În cadrul sesiunii destinate analizei aspectelor politico-militare, oficialul român a reiterat sprijinul României pentru Ucraina, menționând progresele înregistrate la nivelul inițiativelor internaționale și a subliniat importanța Centrului de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană. De asemenea, a accentuat necesitatea intensificării și urgentării eforturilor de sprijinire a Ucrainei.

            Secretarul de stat a reiterat relevanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, mai ales în contextul procesului de elaborare a strategiei SUA pentru această regiune.

            A fost menționată și constituirea de către România, Turcia și Bulgaria a Grupului pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră, un exemplu concret al cooperării dintre cele trei state aliate de la Marea Neagră. „Această inițiativă, care urmează să fie operaționalizată în curând, răspunde unui risc major cu impact asupra libertății de navigație în Marea Neagră și este deschisă participării aliaților cu capabilități și personal”, a evidențiat oficialul român.

            În marja conferinței, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a avut o întrevedere cu ministrul interimar al apărării bulgar, Atanas Zapryanov. Agenda întâlnirii a cuprins teme de interes comun în ceea ce privește cooperarea bilaterală și în cadrul alianței, în pregătirea pentru Summit-ul de la Washington.

            De asemenea, la solicitarea părții ucrainene, secretarul de stat Simona Cojocaru a participat împreună cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Tinca, la o întâlnire de lucru cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe ucrainean, Mykola Tochytskyi. În cadrul întâlnirii cu partea ucraineană, au fost abordate aspecte privind sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.