Acasă Politic Rep. Moldova cumpără un sistem de supraveghere aeriană ”Thales”

Rep. Moldova cumpără un sistem de supraveghere aeriană ”Thales”

DISTRIBUIȚI

170060 – 27092023 – Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord de apărare. Anunțul vine în contextul primei vizite a unui ministru francez al Apărării, la Chișinău.

”Franța va continua să fie alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, a anunțat cabinetul ministrului francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

În cursul vizitei, ministrul francez şi omologul său moldovean Anatolie Nosatîi au semnat ”o scrisoare de intenţie în vederea unei consolidări a apărării şi asistării Republicii Moldova în modernizarea instrumentului său militar”, a anunţat Sebastien Lecornu .

Cooperarea dintre Ministerul Apărării al R.Moldova și Ministerul Forțelor Armate din Franța se va axa pe mai mulți piloni.

Primul pilon vizează instruirea militarilor din Rep. Moldova, oficialul francez anunțăând deschiderea accesului la academiile militare din Hexagon. Al doilea pilon se referă la capacități și echipamente, urmând ca Franța să doneze Rep. Moldova echipamente pe care armata franceză nu le folosește (echipamentele individuale, arme), dar și la achiziționarea de noi armamente. Sebastien Lecornu s-a referit la sistemul francez de supraveghere aeriană ”Thales”, care va ajunge la Chișinău. ”Livrarea include și o parte de formare pentru toți operatorii. Achiziția acestui radar este importantă. Este vorba despre un radar pe care îl folosim chiar și noi. Îl găsim și în multe țări europene, țări NATO și astăzi se creează un fel de interoperabilitate de facto”, a afirmat oficialul francez.

Potrivit lui Sebastien Lecornu, al treilea pilon pe care se va axa cooperarea bilaterală este dialogul strategic între cele două capitale: ”Am semnat o scrisoare de intenție care angajează ambele părți să lucrăm la un acord de apărare între cele două țări. Dna președintă mi-a cerut ca acest acord să poată fi semnat cât de repede posibil. Acest acord ne va permite să avansăm și să construim o metodă la care să alocăm mijloacele necesare. Spre exemplu, o misiune de apărare se va deschide, aici, la Ambasada Franței la Chișinău. Până acum nu era un atașat. Dna locotenent-colonel a fost numită și se detașează de la București și misiunea de apărare se va stabili permanent la Chișinău. Și tot pe partea strategică, Republica Franceză vrea să facă un audit pentru a analiza situația apărării antiaeriene, aici în R.Moldova. Acest audit ne va permite să luăm decizii în ceea ce privește apărarea spațiului dvs aerian”, a punctat ministrul francez al Apărării.

Documentul bilateral, semnat la Chișinău, va consolida cooperarea dintre Franța și Rep. Moldova în beneficiul reformei de apărare și dezvoltare a dialogului cu industria franceză de apărare.

Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, vizita ministrului francez al forțelor armate reprezintă ”un mesaj puternic” că Franța susține modernizarea sectorului de apărare și reformele din Rep. Moldova. Nosatîi a apreciat buna colaborare cu compania franceză ”Thales” pentru cumpărarea sistemului de supraveghere aeriană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.