Acasă Politic România a preluat Președinția celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți la...

România a preluat Președinția celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți la Tratatul privind comerțul cu arme

DISTRIBUIȚI

 169892 – 04092023 – România a preluat, la 25 august 2023, președinția celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți (CSP10) a Tratatului privind comerțul cu arme (ATT) și va exercita această înaltă responsabilitate până în luna august 2024, prin reprezentantul permanent al României pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva şi Organizațiile Internaționale cu sediul în Elveția, ambasadorul Răzvan Rusu.

ATT este primul instrument juridic internațional care reglementează comerțul cu arme convenționale, având ca obiective prevenirea și combaterea traficului ilegal şi a deturnării acestora şi stabilirea celor mai înalte standarde comune în domeniu. Principiile care stau la baza Tratatului includ asigurarea respectării drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, acțiunea responsabilă în comerțul cu arme, transparența și cooperarea între state, ATT sprijinind îndeplinirea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă.

Preluarea președinției CSP10 reflectă angajamentul puternic al României de a contribui la pacea, securitatea și stabilitatea internaționale și regionale și la reducerea suferinței umane prin promovarea obiectivelor ATT. De asemenea, 2024 va marca aniversarea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, oportunitate de reconfirmare, individuală și colectivă, a atașamentului profund față de valorile ATT și universalizarea acestora.

Pe durata președinției CSP10, România va urmări susținut dinamizarea dialogului între Statele Părți privind implementarea eficientă a Tratatului, activități de universalizare și măsuri de creștere a transparenței exporturilor și importurilor de arme convenționale. Totodată, prioritățile președinției române vor viza și teme precum rolul cooperării inter-instituționale în implementarea prevederilor ATT și acordarea de asistență statelor semnatare și celor interesate să adere la Tratat.

ATT este un tratat cuprinzător, conținând un pachet amplu de obligații ale Statelor Părți, inclusiv interdicții exprese pentru transferurile de arme convenționale care ar încălca embargourile şi obligațiile internaționale rezultate din tratatele şi convențiile privind drepturile omului şi dreptul internațional umanitar, sau care ar putea fi utilizate în comiterea actelor de genocid, crimelor împotriva umanității și crimelor de război.

La acest moment, Tratatul reunește 113 State Părți și 28 de state semnatare, având una dintre cele mai rapide rate de ratificare/aderare dintre toate tratatele din domeniul dezarmării şi neproliferării.

ATT reglementează operațiunile de export, import, intermediere, tranzit şi transbordare cu cele șapte categorii de arme convenționale stabilite de Registrul ONU pentru Armele Convenționale (tancuri de luptă, vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, avioane de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete și lansatoare de rachete), armelor de calibru mic şi armamentului ușor, munițiilor, pieselor şi componentelor acestora.

Tratatul prevede obligația transmiterii periodice de rapoarte naționale cu privire la operațiunile de export şi import.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.