169996 – 20092023 – Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a fost numit raportor al Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru elaborarea unui aviz privind promovarea politicilor culturale în zonele rurale în cadrul strategiilor de dezvoltare și coeziune teritorială și al Agendei 2030.
În acest sens, în 19 septembrie, a avut loc o discuție bilaterală cu delegația Spaniei, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la finalul anului 2023, și pentru care dezvoltarea zonelor rurale este o prioritate, în cadrul căreia au fost formulate idei și soluții pentru ca mediul rural să primească o susținere sporită și adecvată.
“Dezvoltarea economică, socială și ecologică a zonelor rurale trebuie să fie o prioritate, valorificarea diversității culturale și a creativității contribuind la îmbunătățirea calității vieții și întărirea coeziunii sociale”, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Reprezentanții președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene salută ideea unui An european al Europei rurale axat pe valoarea culturală și creativă a zonelor rurale pentru consolidarea identității culturale rurale. De asemenea, au subliniat necesitatea protejării și promovării diversității culturale în spațiile rurale, susținând inovația și dezvoltarea culturii contemporane, cu un rol central pentru artiști. În plus, se încurajează dialogul rural-urban și colaborarea cu tinerii artiști pentru îmbunătățirea calității vieții și a ecosistemului profesional în zonele rurale prin dezvoltarea de rețele profesionale.
Proiectul de aviz poate fi studiat aici: https://judetulharghita.ro/activitati-internationale/
Scopul proiectului de aviz este de a dezvolta politici la nivelul Uniunii Europene care să promoveze dezvoltarea economică, socială și ecologică a zonelor rurale prin valorificarea diversității culturale și creativității, pentru a le oferi posibilitatea locuitorilor de a crea locuri de muncă prin activități culturale.
Acest proiect de aviz urmează a fi supus votării în cadrul ședinței din 2 octombrie, în comisia SEDEC și ulterior, la plenara CoR din 29-30 noiembrie 2023.
„Este foarte important să reținem faptul că Uniunea Europeană planifică întotdeauna în avans. Pentru a atrage resursele de care avem cu adevărat nevoie în 2028, trebuie să ne pregătim acum, și să nu-i lăsăm pe alții să decidă ce este important pentru noi. Trebuie să ținem cont de potențialul zonelor noastre rurale, bazându-ne pe cultură, tradiții și valori. Acest aviz va contribui la o transformare profundă a mediului rural”, a apreciat Borboly Csaba.
În vederea colectării de opinii și experiențe care să contribuie la clarificarea impactului politicilor asupra dezvoltării rurale, conservării patrimoniului cultural și promovării practicilor durabile, cu accent deosebit pe zonele bio-culturale care facilitează interacțiunea dintre biodiversitate și cultură a fost elaborat un chestionar care poate fi completat până în 30 septembrie.