Acasă Cultura/Media Bibliotecarii publici, preocupați de educație și incluziune

Bibliotecarii publici, preocupați de educație și incluziune

DISTRIBUIȚI

170305 – 24102023 – Bibliotecarii bibliotecilor publice din România, alături de invitați din Bulgaria, Republica Moldova și Serbia, au participat la sfârșitul săptămânii trecute, la București, la Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice – BiblioPUBLICA 2023.
Programul conferinței „Biblioteci pentru comunități incluzive” a inclus prezentări, mese rotunde și evenimente cu caracter cultural, științific și educațional, în cadrul cărora au fost discutate subiecte de interes pentru bibliotecile mileniului trei: practici digitale incluzive, incluziunea socială și culturală, bibliotecile ca spații de sprijin pentru refugiați și minorități etnice, rolul bibliotecilor publice în educația non-formală.
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, prezentă la eveniment, a fost un exemplu de bune practici, prin faptul că este una dintre cele patru instituții de profil din țară care folosesc sistemul de împrumut e-books. Platforma electronică a Bibliotecii ASTRA a fost oferită drept studiu de caz, într-o prezentare legată de utilizarea internetului într-un mod activ și practic în activitatea bibliotecilor.
Cuvântul cheie al ediției din această toamnă a fost „incluziune” și modul în care poate fi integrat în vocabularul și în practicile bibliotecilor din întreaga țară. Cei peste 150 bibliotecari din întreaga țară, prezenți la conferință, au discutat exemplele de bune practici și idei inovatoare care ar putea contribui la schimbarea modului în care educația, digitalizarea și resursele deja disponibile în biblioteci pot fi îmbinate, pentru ca, toate regiunile țării să se bucure de o rată cât mai mare de incluziune a utilizatorilor bibliotecilor publice.

Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale a prezentat, în cadrul conferinței, proiectul „Documentare la bibliotecă”, coordonat de Andreea Bratosin, care promovează introducerea filmului documentar în biblioteci, ca instrument media de dezbatere pe tema drepturilor omului. Inițiatorii acestui proiect au pus în discuție nevoia de implicare a bibliotecarilor din toată țara pentru a facilita, în comunitățile lor, înțelegerea mecanismelor de traumatizare sexuală și de implicare în sprijinirea copiilor victime și a familiilor lor.
Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai Europe Direct Gorj, Dâmbovița și Teleorman, centre de informare europeană care promovează incluziunea pentru toți, prin organizarea de activități ce au la bază „Planul de acțiune privind integrarea și incluziunea” elaborat de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027. Printre principalele obiective ale Uniunii Europene se numără o mai mare acceptare socială, eliminarea prejudecăților și promovarea avantajelor asociate pluralității etno-culturale, într-o societate tot mai diversificată.
Managerul Bibliotecii Județene Sălaj, Mariana Marian, a susținut, în cadrul evenimentului, o prezentare a proiectului educațional de succes „Cu Cartea Pe Uliță”, care încurajează lectura și creativitatea copiilor din mediul rural, subliniind importanța multiplicării unei astfel de experiențe, la nivelul comunităților din mediul rural din toate zonele țării.
Lucrările conferinței s-au încheiat cu o vânătoare, „Tresure Hunt Cultural”, la Casa Memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor”, unde participanții, împărțiți în echipe, au descoperit mai multe chipuri ale compasiunii, comunicării nonverbale și empatiei, cu scopul de a conștientiza că toate persoanele merită și trebuie tratate normal, cu demnitate și respect.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Metropolitană București (BMB), în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România(ANBPR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.