Acasă Politic Discuții despre colaborarea industriei de apărare și a institutelor de cercetare în...

Discuții despre colaborarea industriei de apărare și a institutelor de cercetare în domeniul militar din România și Bulgaria

DISTRIBUIȚI

 170176 – 10102023 – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, general-locotenent (rez.) Atanas Zapryanov, au discutat luni, 9 octombrie, la sediul MApN, situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, respectiv al atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, anunță MApN.

În contextul noii  runde a Dialogului Strategic în domeniul apărării, cele două părți au subliniat interesul și necesitatea menținerii siguranței şi liberei circulații pentru navele comerciale în Marea Neagră, în acord cu principiile dreptului internațional.

 De asemenea, au fost abordate subiecte relevante de pe agenda aliată, în contextul proximei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre NATO, respectiv de pe agenda UE, sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică.

 Referitor la subiectele de pe agenda aliată, părțile au evidențiat eforturile constante ale celor două țări în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare de pe flancul estic, în contextul războiului de agresiune din Ucraina. A fost evidențiată importanța cooperării dintre cele două state în dezvoltarea Comandamentului regional de Componentă pentru Operații Speciale, după semnarea la nivelul miniștrilor apărării, în luna iulie 2023, a scrisorii de intenție pentru constituirea în comun a acestui comandament.

Partea română a informat asupra eforturilor în direcția implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius, cu accent asupra menținerii importanței strategice a zonei Mării Negre pe agenda aliată.r

În ceea ce privește dimensiunea UE, au fost aduse în discuție aspecte privind participarea României la misiuni și operații desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), precum în cadrul inițiativelor UE din domeniul apărării.

 În context, au fost evidențiate progresele înregistrate în implementarea proiectelor Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package (DIVEPACK), coordonat de Bulgaria, și EU Network of Diving Centres (EUNDC), gestionat de România.

Totodată a fost discutată colaborarea la nivelul industriei de apărare și a institutelor de cercetare în domeniul militar, inclusiv implicarea în programe de dezvoltare a capabilităților care beneficiază de finanțare europeană prin Fondul European de Apărare (EDF), un exemplu de succes în acest sens fiind participarea la proiectul Comprehensive Underwater Intervention Information System (CUIIS).

 Întâlnirea a prilejuit și o trecere în revistă a stadiului cooperării bilaterale, fiind punctată consistența acesteia, în contextul ridicării relațiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea, de către președinții român și bulgar, la Sofia, la data de 15 martie, Declarației de parteneriat Strategic dintre România și Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.