Acasă Social Aparare Ministrul Angel Tîlvăr a discutat la Kiev despre instruirea piloţilor ucraineni în...

Ministrul Angel Tîlvăr a discutat la Kiev despre instruirea piloţilor ucraineni în cadrul Centrului F-16 care va fi operaționalizat în România

DISTRIBUIȚI

 167262 – 19102023 – În contextul ședinţei comune a Guvernelor României şi Ucrainei, Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.
Pe agenda de discuţii au figurat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum și liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean.
Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, inițiat și prezidat de către Statele Unite ale Americii.
Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidențiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă asupra Ucrainei. A fost evidențiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum și eforturile țării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidențiată și perspectiva instruirii piloţilor ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaționalizat în România, cu scopul de a pregăti piloţi români, aliați și parteneri.
Pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.
Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile.
În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune şi au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.