Acasă Social Aparare Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

DISTRIBUIȚI

170200 – 12102023 – În zilele de 11 și 12 octombrie, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, participă la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc la Bruxelles.

Miercuri, 11 octombrie, secretarul de stat Simona Cojocaru și generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, au participat la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, desfășurată la Cartierul General NATO de la Bruxelles, la care a fost prezent, în premieră, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Secretarul de stat român a evidențiat continuarea sprijinului multidimensional oferit de România și a apreciat menținerea unității statelor participante în susținerea Ucrainei, atât timp cât va fi necesar.

Programul  a continuat cu reuniunea Consiliului NATO-Ucraina în formatul miniștrilor apărării, prima după Summit-ul Aliat de la Vilnius. Ucraina a fost reprezentată de ministrul apărării, Rustem Umerov. Oficialul român a reiterat beneficiile acestui nou format de dialog în vederea avansării aspirațiilor euro-atlantice ale Ucrainei, precum și continuarea oferirii sprijinului, cu accent pe modernizarea și reforma forțelor armate, interoperabilitate și achizițiile pentru apărare.

În cadrul programului ministerialei, secretarul de stat român și miniștrii apărării din Grecia și Bulgaria au semnat scrisoarea de intenție privind cooperarea cu Bulgaria si Grecia pe linia dezvoltării și extinderii lanțului NATO de aprovizionare cu combustibil pe flancul estic.

De asemenea, în marja reuniunii NATO, secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la o scurtă întrevedere cu Yașar Güler, ministrul Apărării din Turcia și cu Todor Tagarev, ministrul apărării din Bulgaria. Cu acest prilej, au fost reiterate îngrijorările cu privire la situația de securitate din regiune, generată de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. Cei trei oficiali au convenit asupra continuării eforturilor comune pe dimensiunea combaterii pericolelor reprezentate de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră.

De asemenea, secretarul de stat a participat și la o scurtă reuniune de coordonare a Coaliției F-16 condusă de Olanda și Danemarca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.