Acasă Externe Agenda Europeana Situația din Orientul Mijlociu deschide agenda discuțiilor șefilor de stat și de...

Situația din Orientul Mijlociu deschide agenda discuțiilor șefilor de stat și de guvern la Consiliul European

DISTRIBUIȚI

170337 – 26102023 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis invitația șefilor de stat și de guvern din UE, de a participa la reuniunea Consiliului European din octombrie de la Bruxelles, care începe joi, 26 octombrie, precum și la reuniunea summit-ului euro.

”Întâlnirea noastră vine într-un moment de mare instabilitate și nesiguranță globală, exacerbată cel mai recent de evoluțiile din Orientul Mijlociu.

Aceste evoluții necesită atenția noastră imediată, fără a ne distrage atenția de la sprijinul nostru continuu pentru Ucraina. Responsabilitatea noastră este să rămânem uniți și coerenți și să acționăm în conformitate cu valorile noastre, așa cum sunt consacrate în tratate.

Situația din Orientul Mijlociu este o tragedie. Ne-am exprimat poziția comună în declarația noastră din 15 octombrie.

La întâlnirea noastră, mă aștept să condamnăm încă o dată în cei mai fermi termeni posibili atacurile teroriste brutale și nediscriminatorii ale Hamas împotriva Israelului și să recunoaștem dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

De asemenea, vom reitera apelul nostru pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.

Deteriorarea situației umanitare din Gaza continuă să fie o preocupare gravă. Trebuie să discutăm, în primul rând, cum să asigurăm de urgență livrarea eficientă a ajutorului umanitar și accesul la cele mai elementare nevoi. În al doilea rând, trebuie să ne angajăm, într-un front unit și coerent, cu parteneri pentru a evita o escaladare regională periculoasă a conflictului. În plus, relansarea procesului de pace bazat pe soluția celor două state este singura cale de urmat. În cele din urmă, ar trebui să abordăm efectele acestui conflict în Uniunea Europeană – aceasta include examinarea implicațiilor sale pentru coeziunea societăților noastre, securitatea noastră și mișcările migratorii.

În ceea ce privește Ucraina, ne vom continua sprijinul neclintit atât timp cât este nevoie. Printre diferitele fațete ale asistenței noastre, aș dori să abordăm în mod special modalități de a accelera furnizarea de sprijin militar, de a progresa în planurile noastre privind utilizarea activelor imobilizate ale Rusiei și de a intensifica activitatea noastră diplomatică pentru a asigura cel mai larg sprijin internațional pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă.

Întâlnirea noastră va fi, de asemenea, o oportunitate de a oferi îndrumări cu privire la revizuirea CFM, în vederea ajungerii rapide la un acord. Urmând principiul că nimic nu este convenit până când totul este de acord, trebuie să aruncăm o privire critică asupra nevoilor noastre cele mai presante, să ne identificăm prioritățile și să decidem cum să le finanțăm.

De asemenea, vom continua discuțiile despre economia și competitivitatea noastră. Aș dori să discutăm ce măsuri trebuie luate pentru a ne asigura prosperitatea pe termen lung. Competitivitatea UE a prosperat întotdeauna pe economia sa de piață deschisă, cu piața unică în centrul său.

Acum trebuie să ne poziționăm colectiv într-o lume în care alți actori și parteneri internaționali își subvenționează puternic industria și companiile.

Vom urmări subiectul important al migrației, evaluând pașii făcuți de la ultima noastră discuție din Granada.

Vom acoperi, de asemenea, alte probleme de politică externă de interes – inclusiv situația din Sahel, relațiile Pristina-Belgrad și Caucazul de Sud.

La Summit-ul Euro, ni se vor alătura președinții Băncii Centrale Europene și ai Eurogrupului pentru a discuta despre situația economică și financiară, și coordonarea și guvernarea strânsă continuă a politicilor noastre macroeconomice. Vom analiza, de asemenea, progresele realizate în ceea ce privește uniunea piețelor de capital și uniunea bancară, precum și lucrările lansate privind un euro digital”, a scris președintele Michel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.