Acasă Externe Agenda Europeana Consultări la București pe tema priorităților UE pentru următorul ciclu legislativ

Consultări la București pe tema priorităților UE pentru următorul ciclu legislativ

DISTRIBUIȚI

171726 – 03042024 –  Astăzi încep la București consultările din cadru celei de-a doua runde privind Agenda Strategică ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu membrii CE. Consultările președintelui CE au loc la Vilnius, București, Varşovia şi Viena și vizează stabilirea priorităților Uniunii pentru următorul ciclu legislativ.

Până în prezent a fost identificată o serie priorități care se vor regăsi pe agenda detaliată care va fi prezentată Consiliului European din iunie, alături de foaia de parcurs pentru lucrările viitoare privind reformele interne.

La fiecare cinci ani, liderii UE convin asupra priorităților politice ale UE pentru viitor. Aceste discuții au loc în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și înainte de numirea fiecărei Comisii Europene.

La reuniunea informală a Consiliului European din 6 octombrie 2023 de la Granada (în Spania) au fost dezbătute prioritățile viitoare pentru agenda strategică  – securitatea și apărarea, reziliența și competitivitatea, energia, migrația, implicarea la nivel mondial și extinderea.

În noiembrie 2023, președintele Michel a lansat rundele de consultări pentru aprofundarea discuțiilor cu privire la aspectele-cheie legate de politici, finanțare și procesul decizional. Prima dintre aceste runde de consultări a avut loc la Berlin, Copenhaga, Zagreb și Paris.

Agenda strategică urmează să fie adoptată în iunie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.