Acasă Politic Luminița Odobescu, la Podgorița

Luminița Odobescu, la Podgorița

DISTRIBUIȚI

 170551 – 18112023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat joi, 16 noiembrie, prima vizită oficială a unui ministru de externe în Muntenegru de la instalarea actualului guvern muntenegrean.

Programul vizitei a inclus consultări politice cu ministrul afacerilor externe Filip Ivanović, primiri la președintele Jakov Milatović și Prim-ministrul Milojko Spajić, precum și întrevederi cu viceprim-ministrul pentru securitate, politică internă, afaceri europene și externe Aleksa Becićși și respectiv cu ministrul afacerilor europene Maida Gorčević.

Agenda de discuții cu oficialii muntenegreni a inclus aspecte referitoare la consolidarea dialogului bilateral, inclusiv prin intensificarea contactelor la nivel înalt. Au fost abordate domenii de interes comun precum cooperare economică și interconectivitate, securitate cibernetică, afaceri interne și justiție, protecție civilă, educație și cercetare. Totodată, ministrul român al afacerilor externe a exprimat apreciere pentru colaborarea bilaterală în domeniul apărării, precum și în cadrul NATO.

Ministrul Luminița Odobescu a reconfirmat poziția fermă a României pentru continuarea procesului de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind sprijinul consecvent al țării noastre pentru parcursul european al Muntenegrului.

În acest context, oficialul român a salutat în mod deosebit faptul că Muntenegru s-a aliniat deplin deciziilor UE privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei și combaterea agresiunii ruse, inclusiv prin pozițiile conforme Politicii Externe și de Securitate Comună a UE.

Pentru a fructifica actuala fereastra de oportunitate în ceea ce privește extinderea UE, ministrul Luminița Odobescu a încurajat reprezentanții muntenegreni să continue reformele, în special în domeniul statului de drept și luptei împotriva corupției. A exprimat deschiderea deplină a României de a împărtăși din experiența sa din procesul de aderare la UE și de a dezvolta un parteneriat solid cu Muntenegru în acest sens.

Totodată, ministrul Luminița Odobescu l-a felicitat pe omologul său pentru exercitarea cu succes de către Muntenegru a mandatului Președinției-în-Exercițiu a SEECP în perioada iulie 2022-iunie 2023, într-o perioadă dificilă. În context, a subliniat importanța coordonării strânse în cadrul formatelor regionale de cooperare, dată fiind importanța acestora pentru stabilitatea regiunii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.