Acasă Politic Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva fascismului...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului – 9 noiembrie 2023

DISTRIBUIȚI

170470 – 09112023 –  Marcăm astăzi Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, zi cu însemnătate deosebită pentru întreaga lume, dar cu precădere pentru spațiul european.

În urmă cu 85 de ani, avea loc cea mai întunecată noapte din istoria recentă a Europei, Noaptea de Cristal. Operațiunea, care a început în Berlin, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate și distruse proprietățile și lăcașele de cult. Acest pogrom a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale, abuzuri și cruzimi greu de imaginat.

În același timp, 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferințelor și al abuzurilor. În 1989, Zidul Berlinului cade, Cortina de Fier se dărâmă, iar întreaga lume poate privi, dincolo de limite, spre un viitor prosper, consolidat pe valori și principii democratice.

Este datoria noastră față de toate victimele să nu uităm abuzurile regimurilor totalitare. Sacrificiul lor trebuie păstrat în memoria colectivă ca temei pentru libertatea de care ne putem bucura în zilele noastre.

Este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască și să înțeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric. Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție și contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generații.

Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc.

Guvernul României rămâne ferm angajat în combaterea terorismului, antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, rasismului și a oricăror forme de extremism.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.