Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Războiul dintre Israel și Hamas, Războiul din...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Războiul dintre Israel și Hamas, Războiul din Ucraina

DISTRIBUIȚI

  170471 – 09112023 –   Conform sondajului realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în octombrie-noiembrie 2023, două treimi dintre români se declară foarte îngrijorați sau destul de îngrijorați de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României, temerea cea mai mare vizând amenințările teroriste.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research:  „Războiul dintre Israel și Hamas are un impact puternic asupra românilor, două treimi declarându-se foarte îngrijorați sau destul de îngrijorați de consecințele acestuia asupra României. Temerea cea mai mare vizează amenințările teroriste. Pe de altă parte, războiul din Ucraina, deși nu mai ocupă prim-planul agendei media, provoacă o îngrijorare semnificativ mai mare decât conflictul dintre Israel și Hamas, explicațiile fiind legate atât de proximitatea conflictului, cât și de implicațiile economice și sociale deja resimțite în ultimul an și jumătate”.

Efectele războiului dintre Israel și Hamas
66.1% dintre români declară că sunt îngrijorați foarte mult și destul de mult de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României,  în timp ce 31.9% declară că sunt destul de puțin, foarte puțin sau deloc îngrijorați. 1.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Analiza socio-demografică: Femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei cu venituri mai reduse sunt categoriile de populație cele mai îngrijorate de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României. Bărbații, tinerii, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București, cei cu venituri mai ridicate tind să fie mai puțin îngrijorați de efectele acestui război asupra României decât restul populației.

42.3% dintre cei care se declară îngrijorați de războiul dintre Israel și Hamas (foarte mult, destul de mult sau destul de puțin îngrijorați – 78.5% din totalul eșantionului) menționează creșterea amenințărilor teroriste drept cea mai mare temere. 19.9% menționează creșterea prețului combustibililor, iar 14.8% sporirea numărului de refugiați. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.8%.
Analiza socio-demografică: Creșterea amenințărilor teroriste reprezintă cea mai mare temere mai ales pentru femei, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și locuitorii din București. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivii pasivi menționează cel mai des creșterea prețului combustibililor drept cea mai mare temere în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas. Persoanele cu vârsta între 30 și 40 de ani și locuitorii din urbanul mic se tem cel mai mult de sporirea numărului de refugiați.

Războiul din Israel vs Războiul din Ucraina
Întrebați care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina și Rusia sau cel dintre Israel și Hamas, 49% dintre respondenți menționează conflictul dintre Ucraina și Rusia, iar 29% conflictul dintre Israel și Hamas. 15.9% spun că îi îngrijorează ambele conflicte în aceeași măsură. Ponderea non-răspunsurilor este de 6% din total eșantion.
https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/11/9.11.2023-INSCOP-News.ro-Razboiul-Israel-Hamas-Ucraina.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.