Acasă Externe Agenda Europeana Pacea dintre Israel și Palestina a devenit un imperativ strategic pentru întreaga...

Pacea dintre Israel și Palestina a devenit un imperativ strategic pentru întreaga comunitate euro-mediteraneană

DISTRIBUIȚI

 170640 – 28112023 – Statele arabe şi Uniunea Europeană au convenit luni, la o reuniune în Spania, că o soluţie cu două state reprezintă răspunsul la conflictul israeliano-palestinian, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, afirmând că Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană. Israelul nu a luat parte la reuniunea de la Barcelona a Forumului Uniunea pentru Mediterana, care grupează 43 de state din Europa, Africa de nord şi Orientul Mijlociu.

Toate statele membre ale UE şi aproape toţi participanţii au convenit că este nevoie de o soluţie cu două state, a spus Borrell.

Potrivit acestuia, Autoritatea Palestiniană trebuie să organizeze alegeri şi să-şi amelioreze funcţionarea, dar este singura „soluţie viabilă” pentru viitoarea conducere a Fâşiei Gaza, controlată în prezent de Hamas, pentru a evita un „vid de putere”.

Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a declarat că Autoritatea Palestiniană, care a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, în lupta pentru putere cu Hamas, nu trebuie să se întoarcă în Gaza, subliniind: „Am rămas acolo tot timpul, avem acolo 60.000 de lucrători publici”.

Ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, care a reprezentat un grup de miniştri din Liga Arabă şi Organizaţia Cooperării Islamice, a făcut apel la o încetare a focului durabilă în Gaza, subliniind că o continuare a escaladării militare nu va avea ca rezultat decât „mai multă distrugere, radicalizare şi carnagiu suplimentar pe seama vieţilor palestiniene, precum şi a securităţii regionale, inclusiv cea a Israelului”, scrie Reuters, conform Agerpres.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.