Acasă Externe Agenda Europeana Propunerile eurodeputaților de modificare a tratatelor europene

Propunerile eurodeputaților de modificare a tratatelor europene

DISTRIBUIȚI

 167594 – 23112023 – În urma Conferinței privind viitorul Europei, Parlamentul European a făcut mai multe propuneri pentru a reforma UE. Între propuneri figurează un sistem care să reflecte mai bine un concept bicameral și mai puține blocaje în Consiliu prin luarea unui număr mai mare de decizii prin vot cu majoritate calificată și prin procedura legislativă ordinară, dobândirea de către Parlament a unui drept deplin de inițiativă legislativă și un rol de colegiuitor pentru bugetul pe termen lung, revizuirea normelor referitoare la componența Comisiei (redenumită „Executivul European”), inclusiv privind alegerea președintelui Comisiei (care ar urma să fie numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, ceea ce reprezintă o inversare a procesului actual), limitarea numărului de comisari la 15 (cu un sistem de rotație între statele membre), autorizarea președintelui Comisiei să își aleagă colegiul pe baza preferințelor politice, ținând seama de echilibrul geografic și demografic, și posibilitatea de a introduce o moțiune de cenzură împotriva unui comisar individual, o transparență mult mai mare în Consiliu prin publicarea pozițiilor statelor membre pe teme legislative și o mai mare implicare a cetățenilor în procesul decizional prin introducerea unei obligații ca Uniunea să creeze mecanisme participatorii adecvate și prin întărirea rolului partidelor politice europene.

Deputații europeni solicită mai multe competențe UE pe problemele legate de mediu și competențe comune în domeniile unde, în prezent, statele membre au competențe exclusive: sănătatea publică (în special privind amenințările transfrontaliere și sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente), protecția civilă, industria și educația. Competențele partajate existente ar trebui extinse în mai multe domenii – energie, afaceri externe, securitate și apărare, politica privind frontierele externe și infrastructura transfrontalieră.

Raportul, aprobat cu 305 voturi pentru, 276 împotrivă și 29 abțineri, a fost pregătit de cinci coraportori care reprezintă o majoritate extinsă în Parlament. Rezoluția însoțitoare a fost adoptată cu 291 voturi pentru, 274 împotrivă și 44 abțineri.

Deputații europeni și-au reiterat apelul la modificarea tratatelor Uniunii Europene și au cerut Consiliului să transmită aceste propuneri Consiliului European „imediat și fără deliberare”. Este acum la latitudinea șefilor de stat sau de guvern ai Uniunii Europene să convoace o Convenție, printr-o decizie luată cu majoritate simplă. Se preconizează că Președinția spaniolă a Consiliului va trimite Consiliului European aceste propuneri în decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.