Acasă Politic Vizita oficială la Tirana a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu

Vizita oficială la Tirana a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu

DISTRIBUIȚI

 170523 – 15112023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat marți, 14 noiembrie 2023, o vizită oficială la Tirana, Republica Albania, în prima parte a unui turneu în Balcanii de Vest, care mai include Republica Macedonia de Nord și Muntenegru.

Pe fondul aniversării, în anul 2023, a 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și R. Albania, ministrul afacerilor externe român a avut consultări politice cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania, Igli Hasani.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, ambii interlocutori au subliniat importanța multiplicării contactelor politice la toate nivelurile și a diversificării schimburilor economice și a cooperării sectoriale, inclusiv în domeniile justiției, apărării, securității cibernetice, energiei și educației. Domeniul educației și promovarea tinerilor reprezintă, de altfel, priorități ale proiectelor desfășurate de România în Albania, prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare.

În context, partea română a exprimat așteptarea ca lansarea curselor aeriene directe între București și Tirana, în luna octombrie 2023, să conducă la creșterea semnificativă și diversificarea comerțului bilateral și a contactelor interumane.

Șeful diplomației române a evocat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din R. Albania. Partea română a exprimat, totodată, încrederea că procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

În plan european, demnitarul român a apreciat alinierea deplină a Republicii Albania la Politica Europeană de Securitate Comună, ca reflectare a orientării strategice clare a R. Albania, abordare pe care România o încurajează în dialogul cu toți partenerii din regiune. Totodată, a salutat sprijinul majoritar la nivelul populației albaneze pentru obiectivul aderării la UE, precum și angajamentul întregii clase politice din R. Albania. În context, a subliniat necesitatea ca eforturile dedicate reformelor europene să continue într-un ritm susţinut, cu rol transformator şi de modernizare a întregii societăţi.

Ministrul român a apreciat rolul activ al R. Albania în calitate de membru nepermanent în Consiliului de Securitate al ONU, în mandatul 2022-2023, cu precădere rolul esenţial al Tiranei în promovarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate privind condamnarea războiului de agresiune al Fedferației Ruse împotriva Ucrainei.

În marja consultărilor cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania Igli Hasani a fost semnat Planul de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Albania.

Vizita a inclus și o întrevedere cu Negociatorul-șef albanez pentru aderarea la Uniunea Europeană, Majlinda Dhuka, prilej cu care au fost abordate modalităţile practice de continuare şi de consolidare a sprijinului României pentru avansarea R. Albania în parcursul său european.

În cadrul discuțiilor, în contextul publicării de către Comisia Europeană a pachetului de extindere, la 8 noiembrie 2023, ministrul Luminița Odobescu a transmis sprijinul pentru obiectivul de deschidere efectivă a negocierilor de aderare cu R. Albania. Totodată, a subliniat necesitatea continuării reformelor, inclusiv în domeniul statului de drept şi al combaterii corupției. În acest sens, a confirmat disponibilitatea pentru continuarea acordării de expertiză de către România în procesul aderării R. Albania la UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.