Acasă Politic 170 de state din întreaga lume au introdus sisteme de declarare și...

170 de state din întreaga lume au introdus sisteme de declarare și verificare a averilor demnitarilor

DISTRIBUIȚI

 170798 – 14122023 – „Adoptarea Convenției ONU împotriva Corupției (UNCAC) în 2003 a reprezentat o schimbare de paradigmă în ceea ce privește lupta împotriva corupției, iar sistemele de declarare a averilor și a intereselor au devenit ulterior un standard internațional în asigurarea integrității demnitarilor și funcționarilor publici. Pornind de la premisele UNCAC, Statele Părți au adoptat în ultimii 20 de ani sisteme de declarare a bunurilor, a veniturilor și a intereselor personale de către funcționarii publici, care au drept scop evidențierea conflictelor de interese sau a averilor nejustificate. Asigurarea unor astfel de sisteme de integritate reprezintă un angajament solid privind instaurarea bunei guvernări”.

Declarația a fost făcută de președintele ANI, Florin Moise, în cadrul evenimentului Romania’s Lessons Learned and Good Practices organizat în marja celei de-a zecea Sesiuni a Conferinței Statelor Părți (COSP 10) la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), care are loc în SUA.

„În prezent peste 170 de țări din întreaga lume au introdus declarații de avere, sisteme de integritate și diferite modele instituționale de aplicare a regulilor pentru depunerea declarațiilor și verificarea informațiilor, instrumente universale menite să sporească transparența și responsabilizarea sectorului public, cu scopul final de promovare a integrității și de prevenire a corupției. Suntem onorați să avem șansa de a contribui la această construcție globală”, a mai declarat președintele ANI.

Delegația României la COSP 10 UNCAC este formată din reprezentanți ai MAE, Ministerului Justiției, PICCJ, DNA, DGA, ANABI și ANI.

Conferința Statelor Părți este principalul organism de elaborare a politicilor UNCAC, sprijinind Statele Părți în implementarea Convenției și oferind orientări politice Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în vederea dezvoltării și implementării activităților anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.