170840 – 19122023 – Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la Bruxelles la Consiliul de Mediu, a cărui agendă a cuprins subiecte legate de Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și propunerea de prim act legislativ al UE privind sănătatea solului, precum și propunerea de instituire a unui sistem integrat de monitorizare a pădurilor la nivelul UE.
Legat de Directiva privind reziliența și monitorizarea solului, demnitarul român a menționat că România dispune deja de un cadrul legislativ în domeniul solului și siturilor contaminate și că pentru implementare statele trebuie să aibă la dispoziție maim ult timp și resurse financiare suplimentare.
Mircea Fechet prezentat demersurile României pentru reaizarea unui sistem național de monitorizare sol-teren pentru agricultură și realizarea, în sistem GIS, a Registrului național al siturilor potențial contaminate și contaminate, care va fi interoperabil cu sistemul de date geospațiale dezvoltat sub Directiva INSPIRE.
”Apreciem că asigurarea unei stări bune de sănătate a solului la nivelul anului 2050 ar putea să se realizeze doar în condițiile instituirii unui mecanism de finanțare”, a spus Fechet.
Ministrul român al Mediului a salutat propunerea privind monitorizarea pentru reziliența pădurilor europene și a anunțat că România deja investește în jur de 46 de milioane de euro din PNRR pentru un astfel de sistem ultra-modern, care include utilizarea imaginilor satelitare și monitorizarea video, dar și tehnologii LIDAR.
În cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu Wopke Hoekstra, comisarul pentru acțiune climatică, Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, Mircea Fechet a precizat că prin Administrația Fondului pentru Mediu, alături de Ministerul Energiei, România lucrează la un proiect de revizuire a Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).