Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Direcția în care se îndreaptă România, percepția...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Direcția în care se îndreaptă România, percepția asupra modului în care va evolua în următoarea perioadă economia și modul în care se raportează românii la protestele transportatorilor și agricultorilor

DISTRIBUIȚI

 168133 – 29012024 –  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în ianuarie 2024, peste jumătate dintre români cred că economia va avea o evoluție negativă sau va stagna, respectiv că nivelul lor de trai va fi mai prost anul acesta comparativ cu anul trecut. Cât privește protestele transportatorilor și agricultorilor, peste 90% dintre participanții la sondaj au auzit despre acestea și sunt de părere că ambele categorii au dreptate să protesteze.

 
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Direcția țării
24,8% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 69,7% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 5,5% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Cei mai optimiști în legătură cu direcția țării sunt votanții PSD, PNL și ai Alianței Dreapta Unită, respectiv persoanele cu venituri foarte mari, în timp ce votanții AUR, gulerele gri și persoanele cu venituri mici reprezintă categoriile de populație în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate ale respondenților pesimiști.

Percepția asupra mersului economiei în următoarea perioadă
În ianuarie 2024, 19,9% dintre români consideră că economia țării va avea în următoarea perioadă o evoluție pozitivă (față de 15,6% în septembrie 2023), 43,9% dintre respondenți sunt de părere că economia României va avea în următoarea perioadă o evoluție negativă (comparativ cu 43,6% dintre respondenți în septembrie 2023), 31,8% consideră că economia va stagna (față de 32,5% în septembrie 2023).  Procentul non-răspunsurilor este de 4,4% (față de 8,3% în septembrie 2023).
Votanții PSD, persoanele cu studii primare și persoanele cu venituri mari reprezintă categoriile de populație în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate ale respondenților care consideră că economia României va avea în următoarea perioadă o evoluție pozitivă. Votanții AUR, cei care au conturi pe Instagram și Tik Tok sunt categoriile de populație cele mai pesimiste în legătură cu evoluția din următoarea perioadă a economiei românești. Se înregistrează procentele cele mai ridicate ale respondenților care sunt de părere că economia românească va stagna în următoarea perioadă în rândul votanților Alianței Dreapta Unită, al persoanelor cu studii superioare și al persoanelor cu venituri foarte ridicate

Cum cred românii că va fi nivelul lor de trai față de anul trecut
37,4% dintre respondenți cred că nivelul lor de trai anul acesta va fi mai bun decât cel de anul trecut, 56% sunt de părere că nivelul lor de trai va fi mai prost anul acesta față de anul trecut și 6,7% nu știu sau nu răspund .
Tinerii și persoanele cu venituri foarte ridicate sunt categoriile cele mai optimiste în ceea ce privește evoluția nivelului lor de trai, comparativ cu anul trecut, în timp ce votanții AUR și persoanele cu venituri foarte scăzute sunt cei mai pesimiști.

Protestele transportatorilor și agricultorilor
Întrebați dacă au auzit despre protestele transportatorilor și ale agricultorilor 96,2% dintre respondenți răspund afirmativ. Procentul celor care nu au auzit este de 3,6% , iar cel al non-răspunsurilor de 0,2%
93,6% dintre respondenți consideră că transportatorii și agricultorii care au declanșat mișcări de protest au dreptate să protesteze, în timp ce doar 3,5% nu susțin protestele, iar 1,5% consideră că nu se pot pronunța, deoarece nu au informații suficiente. Procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.
65,5% dintre respondenți au o părere proastă despre faptul că reprezentanții unor partide politice au încercat să participe la protestele agricultorilor si transportatorilor,  considerând că reprezentații partidelor politice nu sunt interesați de găsirea de soluții, ci își urmăresc doar interesul electoral. 31,6% dintre români au o părere bună despre faptul că reprezentații unor partide politice au încercat să participe la aceste proteste, deoarece se pot informa direct pentru a contribui la găsirea unor soluții. Nu știu sau nu răspund 2,9%.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/01/29.01.2024-Raport-INSCOP-News.ro-Partea-1-directie-economie-proteste.pdf

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.