Acasă Politic Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării

Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării

DISTRIBUIȚI

171422 – 29022024 – Pe data de 1 martie 2024, ora 18.00 la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București se deschide expoziția Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării organizată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria.

În colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria a fost prezentat în București și în alte orașe din România mai multe expoziții despre istoria transporturilor maghiare: Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912 despre automobilism, Metropolitanul budapestan – 125 despre istoria metroului maghiar, urmată de o serie de expoziții despre istoria navigației pe Dunăre. În 2021 expoziția itinerantă Cu vaporul de la Viena la Constantinopol, despre începuturile navigației pe Dunăre, iar în 2022, Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică, care prezintă schimbările semnificative intervenite în acest domeniu în perioada interbelică. Actuala expoziție este cea de-a treia din această serie, și ajunge la București după ce până la sfârșitul lunii februarie a putut fi vizitat la Muzeul Apei din Timișoara.

Expoziția Cursă lungă prezentă istoria curselor cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării între anii 1830–1990. Istoria regiunii Dunării poate fi descrisă ca un proces de valuri puternice de integrare și valuri șocante de dezintegrare, care au extins și restrâns semnificativ posibilitățile oferite de calea navigabilă a Dunării. Cursele navelor cu aburi se conectează atunci când regiunea se integrează și se deconectează atunci când se ridică ziduri la granițele statelor – cu alte cuvinte, o privire de ansamblu asupra curselor de nave pe Dunăre oferă vizitatorului o lectură care face ca experiența integrării și dezintegrării dintre societățile statelor dunărene să fie inteligibilă în limbajul istoriei transporturilor. Expoziția este structurată în trei unități tematice, dar și cronologice, sub următoarele subtitluri: Eliminarea barierelor, construirea de relații; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă. Pe lângă imagini de arhivă, expoziția include hărți de epocă, orare ale curselor, machete de nave și jurnale cinematografice.

În București expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie 2024, apoi va pleca la Drobeta-Turnu Severin, la Galați și la Tulcea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.