Acasă Politic Discuții despre rezolvarea problemei transnistrene, la București

Discuții despre rezolvarea problemei transnistrene, la București

Între timp, Tiraspolul dă vina pe Chișinău

DISTRIBUIȚI

171421 – 29022024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, aflat în vizită la București.

Cei doi demnitari au trecut în revistă evoluțiile de securitate regionale și acțiunile de destabilizare ale Rusiei, cu accent pe impactul acestora asupra Republicii Moldova. În context, ministrul Luminița Odobescu a salutat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid și a reconfirmat sprijinul pe care România este pregătită să îl ofere în acest proces.

Ministrul afacerilor externe a reiterat susținerea pentru o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a problemei transnistrene, în conformitate cu dreptul internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european. Oficialul român a exprimat aprecieri pentru abordarea responsabilă și echilibrată de care autoritățile Republicii Moldova dau dovadă asupra temelor complexe legate de reglementarea transnistreană, într-un climat regional complicat și marcat de provocări. De asemenea, a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluționa problemele care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cursul zilei de 28 februarie, la Tiraspol a avut loc al VII-lea congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Tiraspol, care a emis o rezoluție în care se invocă presiuni, inclusiv economice și sociale, din partea autorităților Republicii Moldova. Administrația transnistreană va solicita Federației Ruse protejarea regiunii, dar va sesiza și secretarul general ONU, Parlamentul European și alte instituții internaționale.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și Biroul politici de reintegrare resping declarațiile venite de la Tiraspol, calificându-le ca fiind propagandistice.

Autoritățile de la Chișinău reamintesc că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat Euronews, vicepremierul Rep. Moldova Oleg Serebrian a declarat că regiunea separatistă Transnistria nu mai este controlată în totalitate de Federația Rusă, iar ”apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit și de colaps”. De asemenea, el a acuzat regimul de la Tiraspol că alocă peste 250 de milioane de euro pentru securitate și apărare, iar sprijinul cerut Rusiei este ”o operațiune de mascare a problemelor” economice cu care se confruntă regiunea.

La emisiunea ”Vocile care contează”, Serebrian a vorbit despre o activitate propagandistică  a Tiraspolului: ”Este foarte clar o operațiune de mascare a problemelor pe care le are regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea transnistreană. Lucrurile merg prost economic și social și trebuie o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău din cauza acestor taxe vamale, lucrurile încep să meargă prost în regiune.

De fapt, lucrurile au început să meargă prost în regiune de multă vreme, ele nu au mers prea bine niciodată, dar firește că odată cu anexarea Crimeei în 2014, cu începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”.

Vicepremierul Republicii Moldova a explicat că, pe fondul declanșării războiului din Ucraina, situația cetățenilor din regiunea transnistreană a a devenit și mai precară.

Rusia nu mai este un partener extern foarte relevant pentru regiunea transnistreană.

Vicepremierul pentru probleme de reintegrare din Guveernul Rep. Moldova, Oleg Serebrian, se află într-o vizită de două zile la București, unde are programată, la Institutul Diplomatic Român, o prezentare a situației din regiunea transnistreană în fața șefilor misiunilor diplomatice acreditați în Republica Moldova, și întrevederi cu oficiali români (secretarul de Stat Adrian Dupu, șef al  Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Nicolae Ciucă, președintele Senatului României, senatorul Titus Corlățean, președintele comisiei pentru politică externă, senatorul Nicoleta Pauliuc, președinta comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională) și o întrevedere la Palatul Cotroceni cu Gabriel Bologan, consilierul pentru politică externă al Președintelui României.

Oleg Serebrian a amintit că Guvernul de la Chișinău a aplicat de la 1 ianuarie 2024 taxe vamale pentru mărfurile importate și exportate din regiunea transnistreană, ceea ce a stârnit nemulțumirea regimului de la Tiraspol. Cu toate acestea, aproape 70% dintre operațiunile de comerț exterior ale Transnistriei sunt cu țări membre ale Uniunii Europene.

În primele două luni ale anului a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune. Se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.