Acasă Economie Preocupări românești pentru dezvoltarea relațiilor economice

Preocupări românești pentru dezvoltarea relațiilor economice

DISTRIBUIȚI

171420 – 29022024 – Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a participat la cea de-a 13-a Conferință Ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (CM13), care a avut loc la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Cu această ocazie, demnitarul român a avut o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai Japoniei, Argentinei, Arabiei Saudite, Kenyei și SUA, precum și alte discuții aplicate cu șefii delegațiilor din Noua Zeelandă, Emitatele Arabe Unite, Qatar și Estonia.

Intensificarea cooperării economice și promovarea investițiilor reciproce sunt subiectele care fost dezvoltate de ministrul Ștefan-Radu Oprea, pe durata întrevederii sale cu ministrul de stat pentru economie, comerț și industrie din Japonia, Kozuki Ryosuke. În scopul evidențierii oportunităților de colaborare, a fost amintit, în cadrul dialogului, parteneriatul strategic dintre cele două țări, semnat în cursul anului trecut. Demnitarul român a reliefat, în continuare, potențialul României de a deveni un hub logistic important pentru companiile nipone care doresc să se implice în procesul de recunostrucție a Ucrainei.

Alte aspecte de interes, exprimate de partea română, au vizat transferul de tehnologie și modelul de dezvoltare economică bazat pe inovare al Japoniei, cooperarea în domeniul energiei verzi, al energiei nucleare, dezvoltarea de proiecte privind extracția de gaze din Marea Neagră, fiind apreciat faptul că investitorii japonezi sunt parteneri de încredere, care investesc pe termen lung. În încheiere, ministrul Ștefan-Radu Oprea a exprimat dorința țării noastre de a fi prezentă la Expo Osaka 2025, a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat României pentru aderarea la OCDE și i-a adresat ministrului Kozuki Ryosuke invitația de a ne vizita țara.

Întrevederea bilaterală România – Argentina a reprezentat un moment oportun pentru a evidenția bunele relațiile istorice între cele două țări, cu acccent pe domeniul energetic și sectorul petrolului, inclusiv din punct de vedere al know-how-ului și al tehnologiei. În contextul discuțiilor despre cooperarea economică și comercială, ministrul Ștefan-Radu Oprea a amintit despre vizita președintelui României în Argentina, desfășurată în luna aprilie a anului trecut, un pas suplimentar de consolidare a relațiilor bilaterale.

De asemenea, ambasadorul și subsecretarul de stat Gabriel Arturo Martinez a adus în discuție necesitatea modernizării acordurilor bilaterale de investiții și implicarea în acorduri comerciale internaționale, cum ar fi acordul dintre UE și Argentina.

În cadrul discuțiilor cu ministrul pentru comerț al Arabiei Saudite, Majid bin Abdullah Al Qasabi, demnitarul român a reiterat invitația adresată ministrului saudit de a vizita România și a subliniat interesul organizării unei vizite oficiale de la nivelul guvernului României  în Arabia Saudită. Mai mult, în scopul creării de oportunități și transmiterii unui mesaj pozitiv pentru mediile de afaceri din ambele țări, sunt explorate oportunitățile cu privire la organizarea de întâlniri bilaterale, cu ocazia cărora să fie prezentate avantajele oferite de România în domenii importante, cum ar fi energia regenerabilă, securitatea cibernetică, agricultură, fondurile europene și resursele din Marea Neagră.

Partea saudită a confirmat importanța consolidării comunicării bilaterale și a subliniat existența unui potențial de creștere a schimburilor comerciale între cele două țări. Mai departe, ministrul Ștefan-Radu Oprea a salutat Strategia Viziunea 2023 a Arabiei Saudite și, în context, a menționat oportunitățile oferite de portul Constanța, ca poartă de acces către Piața Unică UE dar și din perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei.

În continuarea demersurilor de promovare a intereselor comerciale ale României în cadrul bilateralei  România – Kenya, partea română și-a declarat interesul pentru creșterea nivelului schimburilor comerciale între cele două țări. Această deschidere a fost apreciată de secretarul de stat kenyan, Alfred K’Ombudo, care a prezentat arhitectura instituțională a componentei sale de comerț exterior și a arătat disponibilitatea pentru conectarea mediului privat din cele două țări, în discuții structurate pentru identificarea domeniilor de interes comun.

În continuare, ministrul Ștefan-Radu Oprea a evidențiat potențialul comercial al României pentru efectuarea de exporturi de produse agro-alimentare și a evidențiat expertiza țării noastre în domenii precum IT&C, energie regenerabilă, industria chimică, farmaceutică și cea auto sau în sectorul petrol și gaze.

În cadrul întrevederii cu Juan Millan, directorul general pentru afaceri juridice al USTR (Biroul pentru Politici Comerciale al Statelor Unite), ministrul Ștefan-Radu Oprea a evidențiat aspecte privind dimensiunea bilaterală a relației comerciale cu SUA, inclusiv oportunitățile oferite de România ca hub logistic în reconstrucția Ucrainei, cooperarea în domeniul energiei nucleare și al industriei de apărare, precum și evoluțiile relevante ale pieței românești, cum ar fi includerea criteriilor de mediu în legislația privind achizițiile publice și creșterea economică înregistrată și prevăzută pentru viitor.

Suplimentar, reprezentantul SUA a adus în discuție diverse teme ale politicii comerciale, dezbătute la nivelul UE, cum ar fi reziliența și securitatea lanțurilor de aprovizionare, eliminarea dependenței de petrolul și gazul rusesc prin înlocuirea cu tehnologii regenerabile, precum și preocupările legate de evoluția economică.

Pe parcursul celor trei zile, suplimentar față de întâlnirile bileterale, programul oficial al Conferinței Ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului a inclus întrunirea coaliției miniștrilor comerțului privind clima, consiliul pentru afaceri externe – format comerț, reuniunea la nivel înalt pentru susținerea Ucrainei, sesiunile privind aderarea la OMC a Timorului de Est și a Insulelor Comore, precum și ceremonia de depunere a instrumentelor de acceptanță a Acordului privind subvențiile pentru pescuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.