Acasă Economie România, o țară sigură pentru investițiile americane. În 2023, am exportat în...

România, o țară sigură pentru investițiile americane. În 2023, am exportat în SUA mai mult decât am importat

DISTRIBUIȚI
foto: economie.gov.ro

 172077 – 13052024 – Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a primit în data de 10 mai a.c., vizita unei delegații a Departamentului pentru Comerț al SUA condusă de Cynthia Aragon,  Director Executiv al Advocacy Center. Discuțiile au vizat consolidarea colaborării bilaterale și a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, atât prin proiecte guvernamentale comune, cât și prin parteneriate între mediul de afaceri din cele două țări.

Reprezentanții Departamentului de Comerț al SUA împreună cu reprezentanții a 15 companii americane care activează în domenii precum energie, apărare, aeronautică, industrie, finanțe/bănci, securitate cibernetică și sectorul farmaceutic se află în aceasta perioadă într-o vizită oficială în țara noastră, urmând să aibă discuții la nivel guvernamental și cu companii românești.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a menționat că în cadrul vizitelor la care a participat anul trecut s-a întâlnit atât cu reprezentanți ai administrației americane, cât și cu managerii unora dintre cele mai mari companii din SUA, iar aceste discuții încep să se materializeze. Totodată, a subliniat că, în actualul context geopolitic  România poate deveni un hub logistic, având toate capabilitățile pentru susținerea de mari proiecte, beneficiind de o poziție geografică avantajoasă, dar și de capital uman pregătit, fie că vorbim de sectorul energetic, comerț, industria de apărare sau sectorul IT&C.

 Partenerii americani au susținut la rândul lor că dialogul dintre cele două state este foarte important pentru comerț și investiții, inclusiv prin facilitarea contactelor între comunitățile de afaceri, reafirmând angajamentul față de principiile economiei de piață, statului de drept, mediului de afaceri solid, transparenței și integrității publice.

 Demnitarul român a menționat că România este o piață sigură pentru investiții, iar SUA reprezintă una dintre cele mai importante piețe din afara UE pentru România și totodată una dintre cele mai importante surse pentru transferul de tehnologii de vârf și de know-how necesare în procesele de modernizare și restructurare industrială din țara noastră, în special din domeniile auto, aeronautic și aerospațial, apărare, securitate, energii regenerabile, stocarea de energie, gestionarea inteligentă a rețelelor electrice, echipamente medicale, electronică și industria agroalimentară.

 Ștefan-Radu Oprea a precizat că  mediul de afaceri românesc este foarte activ și a subliniat că pe lângă colaborările guvern – guvern, ar fi îmbucurător să apară colaborări comune în start-up-uri de succes sau afaceri private de succes.

În anul 2023, exportul României în SUA a însumat 2,33 mld. de dolari, importurile au înregistrat 1,49 mld. dolari, astfel balanța comercială cu SUA în 2023 a fost una pozitivă, de  0,83 mld. dolari, iar volumul total al schimburilor comerciale a fost de 3,81 mld. dolari.

 La finalul întrevederii, reprezentanții Departamentului de Comerț al Statelor Unite au mulțumit ministrului Oprea pentru implicare și dialogul continuu și au înaintat invitația participării la Summitul de Investiții SelectUSA, care va avea loc în SUA la jumătatea lunii iunie. Totodată a fost reiterată dorința celor două părți de creștere a colaborării economice între Statele Unite și România și a dezvoltării parteneriatului strategic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.