Acasă Politic Prima vizită oficială a unui ministru de Externe român în Bulgaria

Prima vizită oficială a unui ministru de Externe român în Bulgaria

Bucureștiul și Sofia au convenit să-și coordoneze acțiunile pentru aderarea deplină la Schengen. Vor garanții și termene clare

DISTRIBUIȚI

 171208 – 06022024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu s-a aflat luni, 5 februarie 2024, într-o vizită oficială la Sofia,la invitația omologului bulgar, Mariya Gabriel.

Temele consultărilor politico-diplomatice au vizat avansarea proiectelor de infrastructură comună (FastDanube, construcția noului pod peste Dunăre și interconectivitatea regională), teme de interes european (Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia) și teme de securitate regională. De asemenea, a fost abordată și problema aderării la spațiul Schengen, convenindu-se menținerea coordonării pentru obținerea unor garanții specifice și a unui termen clar pentru deschiderea frontierelor terestre, ținând cont că România și Bulgaria au îndeplinit toate criteriile tehnice pentru intrarea la Schengen.

Oficialul român a fost primit și de președintele Rumen Radev și prim-ministrul Nikolai Denkov, cu care au fost discutate probleme referitoare la securitatea regională, pornind de la responsabilitatea comună a celor două state, și importanța continuării unei coordonări strânse în plan european și internațional.

Aceasta este prima vizită oficială a unui ministru de externe român în Bulgaria după mai bine de 10 ani.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.