Acasă Opinii/Analize Deși numărul femeilor care au o funcție de decizie a crescut, rata...

Deși numărul femeilor care au o funcție de decizie a crescut, rata ocupării lor pe piața muncii este mai mică decât a bărbaților

DISTRIBUIȚI

171644 – 26032024 – În ultimii 20 de ani, în România ponderea femeilor în structura populației ocupate și în funcțiile de conducere a crescut, conform Monitorului Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Populația ocupată cuprinde toate persoanele care desfășoară o activitate economică sau socială, în scopul obținerii unor venituri sub formă de salariu, plată în natură sau alte beneficii: salariați, patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali. La recensământul din 2021, totalul populației ocupate din România era de 7.689.000 de persoane, în scădere cu 819.000 comparativ cu recensământul din 2011.

În intervalul dintre ultimele trei recensăminte ale populației (2002, 2011, 2021), structura pe genuri a populației ocupate a suferit transformări semnificative, în condițiile în care ponderea femeilor în totalul acesteia a rămas relativ constantă, înregistrând o ușoară tendință de creștere, de la 44% la 46%.

Potrivit statisticilor, participarea femeilor în structurile de conducere (Legislativ, Executiv, administrați, conducători și funcționari superiori) a crescut atât în sectorul public, cât și în cel privat, de la 34% în 2002, la 40% în 2011 și la 48% în 2021. În prezent, ponderea femeilor în categoria structurilor de conducere o depășește pe cea din totalul populației ocupate. Mai mult decât atât, proporția persoanelor cu funcții de conducere este mai mare în rândul femeilor ocupate decât în rândul bărbaților (3,14% dintre femeile ocupate sunt în structurile de conducere, în timp ce în rândul bărbaților procentajul celor cu funcții de conducere este de 2,89%).

De asemenea, femeile sunt majoritare, și ponderea lor este în creștere, în categoria specialiștilor din diverse domenii de activitate: dacă în 2002 femeile reprezentau 51% din specialiști, în 2021 procentajul a ajuns la 60%.

Cu toate acestea, rata ocupării femeilor pe piața muncii (59,1% din totalul populației ocupate) este mult mai mică decât a bărbaților (77,7%) și decât media ratei de ocupare a femeilor în UE (de  69,3% în 2022). România are printre cele mai mari diferențe între sexe în privința ratei de ocupare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.