Acasă Politic Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația Parlamentului Georgiei

Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația Parlamentului Georgiei

DISTRIBUIȚI

171515 – 11032024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 11 martie 2024, o întrevedere cu delegația Parlamentului Georgiei, condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe și membru al Grupului Parlamentar de Prietenie Georgia-România.

Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană și cu NATO, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și agenda regională de securitate la Marea Neagră.

În cadrul convorbirilor, ministrul afacerilor externe a apreciat dinamica foarte bună a dialogului parlamentar și a relațiilor bilaterale, evidențiind totodată interesul comun pentru extinderea cooperării economice dintre România și Georgia, care să reflecte nivelul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, lansat în anul 2022.

Ambele părți au salutat obiectivele și proiectele comune în domenii de interes strategic precum conectivitatea, transporturile și energia. Oficialul român a salutat operaționalizarea liniei de feribot între Constanța și portul georgian Poti. De asemenea, a menționat rolul coridoarelor de transport care traversează Georgia și România, în contextul unui flux crescut de mărfuri și produse pe ruta Asia-Europa, evidențiind rolul important al Georgiei în conectarea UE cu Marea Caspică.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul României pentru parcursul european și euro-atlantic al Georgiei, în contextul obținerii statutului de țară candidat la UE. A încurajat astfel intensificarea eforturilor de reformă subsumate acestor procese.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.