Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Opiniile românilor privind reducerea mandatului președintelui, respectiv...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Opiniile românilor privind reducerea mandatului președintelui, respectiv apartenența politică comună a președintelui și a premierului

DISTRIBUIȚI

 168503 – 11032024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în februarie 2024, aproape jumătate din populație consideră este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică, în timp ce un procent similar este de părerea contrarie.

Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Românii își doresc o sincronizare a mandatelor președintelui, parlamentului și primarilor, probabil pentru simplificarea proceselor electorale. Instabilitatea și crizele politice generate după modificarea Constituției din 2003 care a stabilit un mandat al președintelui de 5 ani determinând coabitări dificile între președinți de o anumită orientare politică și majorități parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populației. Astfel, jumătate dintre români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populație este de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate,”  declarant Remus Stefureac, director INSCOP.

Reducerea mandatului președintelui

Întrebați ce părere au despre reducerea mandatului președintelui la 4 ani, la fel ca și mandatul parlamentarilor și al primarilor, 82% dintre respondenți spun că este o idee bună, 15.3% că este o idee proastă, iar 2.7% nu știu sau nu răspund.

Tandem premier președinte

48.5% dintre români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim- ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate.  49.4% cred că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate. 2.1% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu răspund la această întrebare.Sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică mai ales: votanții PSD-PNL și ai ADU, tinerii sub 30 de ani,  persoanele cu educație primară sau liceală, cei inactivi potențial activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Consideră că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare și București.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/03/11.03.2024-Sondaj-INSCOP-NEWS-Partea-a-IV-a.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.