Acasă Externe Agenda Europeana Trecem de la proiecte-pilot la cadre de cooperare

Trecem de la proiecte-pilot la cadre de cooperare

Von der Lyen: ”România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”

DISTRIBUIȚI

 171456 – 04032024 – Comisia Europeană lansează împreună cu Bulgaria și România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor și migrației, bazate pe rezultatele proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare, inițiate în martie 2023, și care permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.

Cele două cadre de cooperare vor pune accentul pe:

  • Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen;
  • Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de implementare.

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acțiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării polițienești, pentru abordarea provocărilor transfrontaliere conexe.

Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante. În special, Comisia lansează astăzi o nouă acțiune specifică de finanțare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor și politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale UE. Bulgaria și România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-și extinde sau moderniza sistemele de supraveghere a frontierelor, pentru achiziționarea de mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune, precum și echipamente de operare (camerele de detectare a mișcării și camerele cu termoviziune) și pentru a-și dezvolta sau moderniza sistemele.

Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria și România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, precum și cele două autorități naționale.

În luna martie 2023, Comisia a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria și România. În luna octombrie 2023, la șase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obținut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor și al cooperării consolidate cu țările învecinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.