Acasă Politic Aproximativ 40.000 de persoane verificate în aplicația eDAC în ultima săptămână. 18...

Aproximativ 40.000 de persoane verificate în aplicația eDAC în ultima săptămână. 18 cetăţeni străini cu nereguli depistaţi pe aeroporturi

DISTRIBUIȚI

 171903 – 20042024 – De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 85.000 de verificări în aplicația eDAC, aproximativ 40.000 doar în ultima săptămână.

Aplicația este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră. Este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen.

* Un exemplu în acest sens este cazul din data de 16 aprilie a.c., când un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi – I.T.P.F. Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit pentru control, în localitatea de frontieră Cistinești – județul Botoșani, un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat în vârstă de 60 de ani, cetățean român.

Bărbatul nu a putut prezenta la control permisul de conducere, motiv pentru care colegii noștri au efectuat verificări cu ajutorul aplicației eDAC, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date cu dreptul de a conduce suspendat.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia dreptul de a conduce i-a fost suspendat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Tot de la integrarea în Spațiul Schengen cu cele două frontiere, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Totuși, polițiștii de frontieră, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, desfăşoară acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale cu ajutorul aplicației eDAC.

În ultima săptămână, în incinta aeroporturilor au fost constatate următoarele cazuri:

* O patrulă a Poliţiei de Frontieră de pe Aeroportul Cluj-Napoca a legitimat, în zona terminalului sosiri Schengen, o femeie din Columbia care venea din direcţia  Bologna – Italia şi care nu avea aplicată în pașaport ștampila de intrare în spațiul Schengen. O altă patrulă a depistat în zona de ticketing un cetăţean din Pakistan care avea contractul de muncă încetat şi intenţiona să achiziţioneze bilete de zbor în direcţia Bergamo – Italia. Persoanele depistate au fost predate Serviciului pentru Imigrări al Județului Cluj.

* Echipele mobile de pe Aeroportul Henri Coandă București, formate din poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, au depistat în zona terminalului Schengen doi cetățeni din Nepal, patru din India şi trei din Sri Lanka care aveau contractele de muncă încetate, unul din Etiopia cu decizie de returnare şi cinci din India cu permise de şedere românești expirate. Persoanele au fost preluate de colegii de la IGI, în vederea dispunerii măsurilor legale.

* Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 20.04.2024, pe Aeroportul Henri Coandă București. Poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au depistat în zona terminalului Schengen un cetățean, care avea asupra sa un paşaport India autentic şi un permis de şedere Grecia fals. În urma verificărilor în aplicaţie s-a constatat că pe numele persoanei figurează o dispoziţie de părăsire a țării. Persoana urmează să fie predată colegilor din cadrul IGI pentru continuarea cercetărilor.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.